Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: Nici să nu spunem atâtea cuvinte doar ca să nu se vadă că pe lângă grija pentru cei cu probleme trec cei cu case mari și cu venituri mari.
Daniel Zamfir, deputat PNL, iniţiatorul legii dării în plată: Nu mai începeți cu asta. Casele mari... dacă cineva și-a luat casă de un milion de euro, o bancă i-a dat credit. Înseamnă că banca a considerat că omul are suficiente venituri...
Bogdan Olteanu: Şi dumneavoastră, domnule deputat, simţiţi nevoia să îl apăraţi pe cel cu casa de un milion de euro? Ca să clarificăm.
Daniel Zamfir: Nu, nu, nu. Trebuie să lămurim foarte clar că banca trebuie să își asume răspunderea pentru creditele date. De ce i-ați dat lui Udrea credit de trei milioane de euro?
Bogdan Olteanu: Dumneavoastră eraţi cu Udrea în partid pe vremea aia, pe mine mă întrebaţi? Vă rog să ne măsurăm cuvintele.
Daniel Zamfir: Dacă se dau fără acoperire și încălcând legea, asta e treaba băncilor. Nu favorizăm pe nimeni, dar nici nu discriminăm.
Liviu Voinea, viceguvernator BNR a spus, la rândul său: „În toată această discuție noi nu apărăm băncile, noi apărăm sectorul financiar. Acesta este compus și din bănci li din debitori și din deponenți. De aceea, propunerile pe care le-am făcut și pe care le susținem și în Camera Deputaților vin în aplicarea cererilor președinției și Băncii Centrale Europene. Propunerile se referă la protejarea celor care într-adevăr au dificultăți de plată, pentru trecut, iar pentru viitor la protejarea actului de creditare, adică persoanele care vor lua un credit să îl poată lua în condiții rezonabile”.
Senatorii din Comisia de Buget Finanţe au respins o parte din propunerile BNR pentru proiectul legii dării în plată. Nu va exista plafon de 150 de mii de euro din valoarea creditului şi nici propunerea ca ratele să depăşească 65% din veniturile împrumutatului. În timpul dezbaterilor din Comisia de Buget-Finanţe, reprezentanţii BNR şi iniţiatorii legii s-au acuzat reciproc de mai multe ori. Avizul este pur consultativ. Mâine se reiau dezbaterile.