Până acum, Guvernul a invocat criza de bani pentru a nu reduce cu trei puncte procentuale asigurările sociale pe care le plătesc angajatorii. Acum, Executivul are altă justificare.
„Avem o posibilitate de creştere 3-4 la sută a fondului de salarii. Asta trebuie să stabilim până la sfârşitul lunii dacă mai mărim salariile cele mai mici din administraţie publică sau dacă încercăm să acoperim impactul negativ al reducerii CAS”, a declarat Victor Ponta, premierul României.
Nu doar salariile funcţionarilor ar putea creşte anul viitor, ci şi pensiile.
„Anul viitor vor fi indexate cu mai mult decât rata inflaţiei. Noi aveam calculat iniţial în jur de 3-3,5 la sută, şi rata inflaţiei va fi undeva spre 2”, a mai spus premierul.
Analiştii economici sunt de acord doar cu una dintre măsuri.
„Reducerea CAS-ului este o măsură hazardată pentru că va majora deficitul în schema publică de pensii. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă majorezi pensiile”, a susținut Valentin Ionescu, analist economic.
Oamenii de afaceri aşteaptă, însă, cu nerăbdare o astfel de măsură.
„Pentru 1.000 de lei luaţi în mână de un salariat, 800 se mai duc la stat. Am fi de acord să plătim, dacă la şcoală copilul nu ar mai trebui să-şi cumpere singur hârtia, tabla, buretele”, a spus Delia Cataramă, director executiv ARSIT.
În loc să scadă, povara fiscală va creşte anul viitor. Guvernul îl va obliga pe proprietari să plătească contribuţii la sănătate şi pentru veniturile încasate din chirii. Până acum, statul mai cerea contribuţii la bugetul sănătăţii şi pentru veniturile din dividende.
În ciuda birurilor tot mai numerose, statul a cheltuit deja cu aproape 8 miliarde de lei mai mult decât a încasat de la începutul anului.