Producătorul finlandez de anvelope Nokian Tyres a decis să investească 650 milioane de euro în România pentru construcţia unei uzine de anvelope, care va fi prima fabrică cu emisii zero de CO2 din industria de anvelope, informează un comunicat de presă al companiei.
Noua uzină de tip greenfield va fi amplasată la Oradea, în nord-vestul României, în apropiere de graniţa cu Ungaria. Capacitatea anuală de producţie a uzinei va fi de şase milioane de anvelope, cu posibilitatea de extindere în viitor. Alături de uzină va fi construită şi o facilitate de stocare şi distribuţie a anvelopelor.
La viitoarea uzină de la Oradea, unde ar urma să lucreze aproximativ 500 de angajaţi, vor fi produse în special anvelope pentru autoturisme şi SUV-uri care vor fi vândute în principal pe piaţa din Europa Centrală.
"După o analiză atentă a peste 40 de locaţii şi mai mulţi factori, precum forţa de muncă calificată disponibilă, avantajele logistice şi mediul de afaceri stabil, a devenit clar că Oradea este cea mai bună alegere pentru noua noastră uzină. Suntem decişi să construim o uzină cu emisii zero de CO2, prima din industria noastră. Locaţia din România susţine acest obiectiv deoarece putem utiliza energia verde produsă în apropiere", a declarat şi directorul de operaţiuni de la Nokian Tyres, Adrian Kaczmarczyk.
Producătorul finalndez era în căutarea unei noi locaţii pentru o facilitate de producţie, după ce a luat decizia de a se retrage din Rusia ca răspuns la invadarea Ucrainei.
Ciucă: "Decizia finală, luată în urma analizării a peste 40 de locații, s-a bazat pe criterii de performanță"
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că decizia companiei Nokian de a deschide în România prima fabrică de anvelope cu emisii zero de dioxid de carbon din industrie a fost luată după analizarea a peste 40 de locații din Europa.
"Prima fabrică de cauciucuri cu emisii zero de dioxid de carbon, care va fi construită la Oradea, va produce anual 6 milioane de cauciucuri și va genera aproximativ 500 de locuri de muncă. Decizia finală, luată în urma analizării a peste 40 de locații din Europa, s-a bazat pe criterii de performanță precum disponibilitatea forței de muncă calificate, avantajele logistice și stabilitatea mediului de afaceri. Mă bucur că am avut ocazia de a prezenta, în cadrul întâlnirii recente cu reprezentanții companiei, la Palatul Victoria, oportunitățile pe care Guvernul României le poate genera pentru investitorii străini, inclusiv din perspectiva celor care urmăresc relocarea afacerilor din regiune", a spus Ciucă.
Totodată, premierul a declarat că investițiile străine directe au crescut cu 46% în primele luni ale anului. "Am încredere că investițiile străine din România, care au crescut deja cu peste 46 la sută în primele luni ale acestui an, depășind cota de 6,4 miliarde euro, vor beneficia de o nouă dinamică, prin operaționalizarea Agenției de Investiții și Comerț Exterior", a declarat Nicolae Ciucă.
Editor : V.M.