Pe tarabe, un kilogram de mere româneşti a ajuns să coste mai mult decât unul de import. Şi asta după ce, în ultimii 23 de ani, livezile întinse de pomi fructiferi s-au înjumătăţit, iar merele şi caisele româneşti au devenit o raritate.
În ultimii ani, mii de hectare de livezi au fost retrocedate foștilor proprietari, care însă le-au lăsat în paragină, dar au încasat subvenții generoase de la stat
Nici livezile care mai sunt cultivate nu sunt la fel de productive ca cele ale străinilor.
Aşa că, anul trecut, am avut cea mai mică producţie de fructe din ultimii cinci ani. În schimb, importurile de mere, pere şi caise au fost de șase ori mai mari decât exporturile.
Există însă şi români care se încumetă să mai investească în cultivarea de pomi fructiferi. Un exemplu este Gheorghe Voica. Producătorul din Argeș are o livadă de patru hectare de meri și se ocupă de agricultură de mai bine 20 de ani. Cheltuielile de plantare pentru o livadă nouă depășesc 10.000 de euro, la care se adaugă și paza pentru pomii fructiferi. Pentru aproape 300 de hectare, costurile de plantare ajung la câteva sute de mii de lei.
Cele mai mari suprafețe cultivate cu pomi fructiferi sunt în Argeș și în Vâlcea.