Jumătate din hotelurile de pe Litoral riscă insolvența
În judeţul Constanţa, unde se deschide sezonul estival la sfârşitul acestei săptămâni, 45% dintre companiile care deţin unităţi de cazare prezintă un risc ridicat de a intra în insolvenţă, arată un studiu Creditinfo România, companie specializată în furnizarea produselor şi serviciilor de management al riscului comercial.
La nivel naţional, jumătate dintre companiile din România care deţin unităţile de cazare riscă să intre în insolvenţă, potrivit News.ro.
”Mai precis, din cele 2.748 companii care deţin hoteluri, 1.508, (55%) prezintă un risc ridicat de a intra în insolvenţă. Bucureştiul se află în fruntea listei, 64% din companiile care deţin hoteluri sau alte unităţi de cazare prezentând un risc ridicat de intrare în insolvenţă”, se arată în studiu.
Dintre judeţele dezvoltate turistic, riscuri mari de intrare în insolvenţă au de asemenea companiile din Braşov (62%), Bihor (59%), Cluj (55%) Mureş (54%), Prahova (53%) şi Timiş (51%).
„În judeţele dezvoltate turistic, precum Braşov, Mureş, Prahova, Sibiu, Cluj, Bihor, Timiş, Suceava, peste jumătate dintre companiile care deţin hoteluri au risc peste medie de a intra în insolvenţă”, a declarat Aurimas Kanciskas, director general Creditinfo România.
Analiştii de la Creditinfo România au calculat alţi doi indicatori care descriu afacerile din turismul românesc: viteza de recuperare a creanţelor şi viteza de plată a datoriilor. În cazul companiilor care deţin hoteluri şi alte unităţi de cazare, viteza de recuperare a creaţelor este de 44 de zile, de aproape patru ori mai mare decât în cazul altor companii (media naţională este 161 de zile). În schimb, viteza de plată a datoriilor este de 331 de zile, cu 80 zile mai lentă decât cea existentă la nivel naţional.
Cea mai scurtă durată de recuperare a creanţelor, în rândul judeţelor dezvoltate turistic, se înregistrează în Mureş (29 de zile), în vreme ce durata de recuperare a creanţelor din Braşov este aproape dublă (56 de zile).
Cea mai mare viteză de plată a datoriilor o au firmele din Prahova (254 de zile) şi Timiş (256 de zile), în timp ce în Bihor datoriile se plătesc şi după 509 zile.
„Durata rapidă de recuperare a creanţelor indică infrastructuri unde plata se realizează de obicei în avans sau cash la recepţie, la părăsirea camerei. Recuperarea mai greoaie a creanţelor indică infrastructuri care găzduiesc în general clienţi corporate cu plata ulterioară. În acelaşi timp, faptul că în domeniul hotelier încasările se realizează în avans şi cash este un motiv pentru care în acest domeniu viteza de recuperare a creanţelor este foarte rapidă”, adaugă Aurimas Kascinskas.
Încasarea creanţelor în avans le oferă hotelierilor avantajul de a-şi plăti datoriile mult mai repede, însa acest lucru nu se întamplă, aceştia preferând să amâne plata datoriilor, spun oficialii Creditinfo România.
- Etichete:
- creditinfo
- insolventa turism
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News