După ce în vara acestui an oficialii BNR afirmau că guvernatorul Isărescu nu și-a depus dosar de pensie și deci nu încasează nicio pensie, vineri aceeași oficiali au informat că guvernatorul a încasat o sumă echivalentul a 5.000 de euro lunar cu titlul de ”indemnizație de pensionare”, plătită însă de BNR .
Informația a fost furnizată de oficialii pentru comunicare ai BNR după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) a informat că guvernatorul a obținut în medie net în 2015 un venit lunar de 21.000 de euro, cu 5.000 de euro mai mare decât cel comunicat în aceeași zi, joi, de către responsabilii Băncii Naționale.
Rugat să explice diferența Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR a spus: "Este vorba de o indemnizație de pensionare, pe care n-am luat-o în calcul". Indemnizația nu se încasează lunar iar suma de 5000 de euro reprezintă mai degrabă o medie făcută de presă pentru ușurința calculelor.
Același purtător de cuvânt spunea, cu nu mai mult de două luni în urmă, in iulie 2016, că Mugur Isărescu nu și-ar fi depus dosarul de pensionare deși avea dreptul încă din 2014 și că, în consecință el nu încasează nicio pensie.
“Da, s-a pensionat când a împlinit 65 de ani (...) Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu și-a depus dosarul de pensie, deși putea să o facă din 2014. Prin urmare în acest moment nu încasează nici un fel de pensie", spunea Suciu in luna iulie.
Indemnizația de pensionare acordată de BNR, altceva decât pensia propriu-zisă, este dată ”la încetarea contractului individual de muncă, potrivit prevederilor art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, potrivit informațiilor de pe situl de internet al băncii centrale. În aceste condiții, ”salariații Băncii Naţionale a României beneficiază de o indemnizație de pensionare, egală cu 12 salarii, calculată la nivelul ultimului salariu primit, cu condiția ca salariatul respectiv să fi lucrat, fără întrerupere, minimum 6 ani în cadrul băncii, anterior îndeplinirii condiţiilor legale de încetare a contractului individual de muncă”, spune BNR.
Se pare că banii au fost încasați în contul perioadei scurse între expirarea mandatului de guvernator în 2014 și reînnoirea acestuia.
Informațiile difuzate joi liniștesc pentru moment dezbateri publice intense privind veniturile guvernatorului și practicile în domeniu în țările UE. Discuțiile din jurul veniturilor lui Isărescu au inclus sume uriașe. Potrivit economistului Lucian Isar, Mugur Isărescu ar câștigat în total lunar 40.000 de euro. În luna august Lucian Isar l-a acuzat pe guvernatorul BNR că ar dezinforma opinia publică în privința veniturilor sale.