Taxele şi impozitele pe care Guvernul le majorează anual slăbesc afacerile şi creează un cerc vicios: pe de o parte firmele româneşti rămân captive în economia locală, pe de altă parte investitorii străini aleg ţările vecine, acolo unde au costuri mai mici.
Cea mai mare companie românească producătoare de vopseluri a cumpărat în 1998 o fabrică de profil din Bulgaria. Patronii investesc la Ruse milioane de euro şi plătesc salariile pentru 500 de bulgari, însă exemplul lor e greu de urmat.
Făcând calculele, investitorii români spun că e totuşi mai profitabil să faci afaceri în ţările vecine.
„Sistemul de taxare este un pic mai permisiv, de asemenea costurile salariale. În România costurile salariale sunt 1,8 faţă de net, iar în Bulgaria 1,45”, spune Marius Văcăroiu, director general al unei fabrici din Bulgaria.
Cu alte cuvinte, ca un angajator să poată plăti în România un salariu de 1000 de lei, mai dă la stat 800 de lei, pe când în Bulgaria, pentru aceeaşi sumă dată salariatului, mai achită doar 450 de lei către stat.
În plus, în Bulgaria TVA-ul, impozitul pe profit şi cel pe dividende sunt mai mici decât în România. Unele taxe sunt chiar la jumătate faţă de cele aplicate firmelor din România.
„Ce este foarte important să fie redusă în viitor, şi asta e foarte serios, este fiscalitatea pe contractul de muncă, adică pe angajat”,spune Ion Florescu, preşedinte fond de investiţii.
Ion Florescu deţine două fonduri de investiţii străine, însă crede că nu este momentul bun să plaseze banii în domenii noi din România. A investit bani în domeniul financiar, în fabrici de vopseluri, industria alimentară şi în turism, dar se teme că Guvernul nu-şi va ţine promisiunea privind reducerea CAS-ului.