„Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul II 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 1,3% pe seria brută şi cu 1,2% pe seria ajustată sezonier”, arată Institutul Național de Statistică, într-un comunicat, citat de Mediafax.
Economia a fost susţinută de creşterile de circa 6% înregistrate în primul semestru de exporturi şi producţia industrială.
Și producția agricolă a fost un impuls pentru creșterea PIB.
INS va anunţa 4 septembrie datele provizorii privind evoluţia PIB în trimestrul al doilea.
Majoritatea analiştilor mizaseră pe un avans de până la 2% al economiei în prima jumătate a anului faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Ei se bazau pe exporturile mai mari ale companiilor româneşti din această perioadă, dar şi pe recolta bună.
Toate acestea vor contribui din plin la evoluţia Produsului Intern Brut pe întreg anul.
Dacă totul merge bine, economia ar putea să crească cu până la 2,5% faţă de 2012. Cifra este mult mai mare decât estimările oficiale de la început de an.
În ianuarie, Guvernul îşi fixase o ţintă de creştere de 1,8% pentru 2013, însă a revizuit-o în scădere până la 1,6% după doar câteva zile, în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional.
Şi Comisia Europeană şi-a adus previziunea privind economia pe aceeaşi linie. De altfel, toate instituţiile financiare şi-au înrăutăţit atunci prognozele, pe fondul problemelor cu care se confrunta economia europeană.
Banca Mondială a tăiat 1,2 procente din vechea estimare, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a anunţat o creştere de doar 1,4% a Produsului Intern Brut.
Începutul verii a readus însă optimismul în prognoze, pe fondul veştilor bune din agricultură. Cea mai ridicată este estimarea FMI, care vede posibilă o creştere economică de 2% pentru acest an.