Românii din pătura de mijloc sunt de multe ori nevoiţi să renunţe la concedii şi la alte mici bucurii pentru a-şi putea plăti facturile şi pentru a cumpăra mâncare. Pe ce cheltuim banii şi la ce renunţăm când salariul devine insuficient? Un studiu recent al Institutului Naţional de Statistică dă câteva răspunsuri.
Greutăţile românilor se reflectă în statistici. Potrivit INS, aproape 90% din câştigurile unei familii se duc pe taxe şi mâncare. Ponderea a crescut anul trecut faţă de 2011, ca urmare a scumpirilor care au dat peste cap socotelile oamenilor. Pentru a se încadra în buget, românii au fost nevoiţi să renunţe la unele cheltuieli, şi nu fără importanţă. Românii au tăiat din cheltuielile cu sănătatea, recreerea şi nu au mai mers aproape deloc la o cafenea sau la restaurant.
Oana şi Laurenţiu Iftime sunt căsătoriţi de aproape 11 ani. Au împreună doi copii: pe Rareş, de nouă ani, şi pe Iraida, de patru ani. Chiar dacă sunt chibzuiţi, cheltuielile casei le pun în fiecare lună probleme. „În general, banii câştigaţi zilnic se duc pe mâncare. Din salariul soţului se achită facturile”, spune Oana Iftime, care este cosmeticiană şi lucrează şi în weekend. Deşi are cel mult o zi liberă pe săptămână, nu reuşeşte să facă deloc economii.
Laurenţiu lucrează ca agent de vânzări. Câştigă în jur de 1500 de lei pe lună, dar după ce achită facturile nu mai rămâne cu mare lucru.
Singurele cheltuieli extra ale familiei sunt antrenamentele sportive ale fiului şi o ieşire la restaurant o dată pe lună. Concediile sunt un lux pe care nu şi-l permit în fiecare an. „Anul ăsta ne-am permis doar un concediu scurt, de trei zile, în tabăra de cantonament a băiatului”, spune şi Laurenţiu.
Pe ce s-au dus banii românilor în 2012, potrivit INS:
Cheltuieli de consum: 71,9%.
Taxe şi impozite: 16,3%.
Cheltuieli de producţie: 8,1%.
Cheltuieli pentru investiţii: 0,5%.
Alte cheltuieli: 3,2%.
Pe ce s-au cheltuit banii românilor în 2011
Mâncare: 40,9%.
Curent, gaze, carburanţi: 16,3%.
Alcool, tutun: 7,6%.
Transport: 6,2%.
Sănătate: 4,5%.
Recreere, cultură: 3,9%.
Cafenele, restaurante: 1,6%.
Pe ce s-au cheltuit banii românilor în 2012
Mâncare: 41,9%.
Curent, gaze, carburanţi: 16,7%.
Alcool, tutun: 7,8%.
Transport: 6,1%.
Sănătate: 4,3%.
Recreere, cultură: 3,8%.
Cafenele, restaurante: 1,3%.