ING: Un guvern condus de PSD ar fi mai predispus la experimente fiscale

Data publicării:
bani 3-4

Alianţa neobişnuită între liberali şi socialişti nu era destinată să reziste, însă destrămarea unei majorităţi parlamentare de 74% va conduce la creşterea incertitudinilor politice dincolo de viitorul apropiat, se arată într-o analiză a băncii.

"Mai mult, un guvern condus de socialişti ar putea fi mai predispus spre experimente fiscale (precum creditul fiscal acordat persoanelor îndatorate care au venituri sub medie), mai ales în condiţiile în care riscurile unei încetări a acordului de finanţare cu FMI/Comisia Europeană/Banca Mondială par tot mai ridicate", notează ING.

Analiştii amintesc de reintrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, situaţie care face aproape sigură ratarea de către executiv a listării companiei până la termenul convenit cu FMI, respectiv 30 iunie.

Prin schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei, Guvernul vrea să stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub salariul mediu net, de 1.610 lei, care obţin de la bancă restructurarea creditelor.

PNL a anunţat marţi că renunţă la funcţiile din Guvern şi trece în opoziţie, în contextul crizei politice care durează de mai multe săptămâni.

"Deşi un asemenea anunţ era în mare măsură aşteptat după ce cu o zi în urmă s-a proclamat eşecul negocierilor dintre cele două părţi, faptul că ştirea a fost preluată de agenţiile media internaţionale ar putea încă să conducă la un episod de depreciere pentru leu", se arată în analiza băncii.

Riscurile unei astfel de evoluţii sunt limitate de posibilitatea instalării rapide a unui nou guvern, în timp ce "temerile legate de potenţiale intervenţii oficiale vor tempera probabil presiunea de depreciere", afirmă analiştii.

Rata de schimb leu/euro a fluctuat uşor în prima parte a şedinţei interbancare de miercuri, jucătorii reacţionând moderat la ruperea alianţei de guvernare. Cotaţiile au urcat în prima oră de transferuri la 4,5200 lei/euro, unde au fost realizate majoritatea tranzacţiilor. Cel mai mic nivel tranzacţionat în prima parte a zilei a fost de 4,5120 lei/euro, iar maximul de 4,5200 lei/euro.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut uşor, la 4,5144 lei/euro, paritate cu 0,29 bani (0,06%) sub cea publicată marţi, de 4,5173 lei/euro.

România a încheiat cu FMI, la sfârşitul anului trecut, un acord stand-by cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

Pe lângă ţintele fiscale, Guvernul a promis repetat FMI că va vinde companii controlate de stat şi că va lansa, la finele lunii iunie, oferte publice iniţiale pentru 15% din acţiunile statului la Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica.

Curtea de Apel Bucureşti a decis însă marţi reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă, iar în cazul complexului Oltenia evaluarea rezervelor de cărbune va dura cel puţin până la jumătatea anului, astfel că termenul convenit cu FMI privind listarea nu va fi respectat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri