Guvernul va tăia până la finalul anului posturile vacante din ministere. Miniștrii au fost anunțați de Darius Vâlcov, consilier al premierului, că urmează măsuri dure.
Darius Vâlcov le-a mai spus miniștrilor că vrea eliminarea din ministere a tuturor angjaților veniți cu delegație. Cea mai grea lovitură ar urma să fie aplicată consilierilor miniștrilor – numărul acestora ar urma să fie redus.
Urmează să-și păstreze posturile, pe de altă parte, cei care le-au obținut prin concurs.
În momentul de față, în administrația publică centrală sunt multe posturi vacante, la nivelul ministerelor și agențiilor, care vor fi desființate de anul viitor. Aceasta înseamnă că în bugetul pe 2019 ele nu vor mai figura, astfel că se face economie la nivelul Executivului.
Ideea îi aparține ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, care a spus în repetate rânduri că e nevoie de un aparat guvernamental mult mai suplu.
Teodorovici motiva că sunt foarte multe posturi și sunt mulți angajați care stau degeaba. Ministrul vorbea și despre evaluări ale angajaților de la stat, dar, până când vor fi făcute acestea, posturile vacante for fi blocate.
Este vorba despre mii de posturi, inclusiv funcții de conducere, foarte bine plătite. Numărul exact al acestora nu este deocamdată cunoscut.
Darius Vâlcov le-ar fi spus miniștrilor că nu există altă soluție pentru a rezolva problema, potrivit informațiilor Digi24.
Informația vine după ce, luna trecută, Teodorovici a trimis la Bruxelles un document în care se vorbea despre înghețarea salariilor, anul viitor.
Documentul trimis de Guvern Comisiei Europene spune că salariile bugetarilor vor fi îngheţate la nivelul lunii decembrie. Asta ar permite Cabinetului Dăncilă să ţină diferenţa dintre venituri şi cheltuieli sub nivelul maxim de 3 la sută din Produsul Intern Brut, limita impusă de Bruxelles.
„Este un scenariu propus de Ministerul de Finanțe în urma unor calcule”, a spus, pe de altă parte, Teodorovici. El a insistat că este doar un document de lucru.
Economiştii îl contrazic însă pe ministrul de Finanţe: „Este un document oficial. Este un document trimis Comisiei Europene, cu semnătura ministrului de Finanţe, prin care statul se angajează să ia măsuri pentru a reintra în obiectivele asumate pe termen mediu în România de deficit bugetar”, spunea Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
Mai mult, Guvernul a fost avertizat chiar ieri că rămâne fără bani. Prognozele specialiştilor de la Bruxelles arată că veniturile statului vor fi tot mai mici în raport cu cheltuielile în următorii doi ani, cel puţin. În faţa acestei situaţii, Guvernul caută bani: compania Romgaz a fost obligată să vireze, la buget 500 de milioane de lei, iar Nuclearelectrica a primit o cerere similară.