Damaris lucrează de doi ani în IT şi mărturiseşte că încă de când se afla pe băncile facultăţii primea oferte de angajare la companiile de profil. A lucrat şi în Belgia, dar a revenit în ţară. Facilităţile din ţară - abonamente la săli de sport, bonusurile salariale - au convins-o să rămână.
„Lucrez de un an şi jumătate şi salariul mi-a crescut de două ori până acum. Se plătesc certificări, se fac traininguri gratuite şi angajatul are posibilitatea să crească”, spune Damaris Câniparu, informatician.
Şi informaticienii cu experienţă au observat dezvoltarea de pe piaţa IT din România şi au revenit în ţară. Iulian a lucrat trei ani în Cipru la o firmă care produce softuri pentru companiile de telecomunicaţii. O ofertă de nerefuzat primită de la companie multinațională l-a făcut să se întoarcă în țară.
„Am primit o ofertă, am zis că e Iași, doream să mă întorc în Iași și, spre marea mea surpindere, Iașiul în momentul în care m-am întors avea foarte multe de oferit IT-ul”, spune Iulian Tănăsescu.
În weekend, la Iaşi s-a desfăşurat un eveniment dedicat industriei IT, iar specialiştii spun că se aşteaptă ca plecările informaticienilor peste hotare să scadă.
„Avem tot ce ne trebuie aici aş zice, avem companii IT, avem un oraş frumos, în continuă dezvoltare, nivelul de salarizare aş spune că este unul decent, ca să nu zic unul foarte bun, deci avem toate motivele să ne reîndreptăm privirile către România”, afirmă Florin Cardaşim, organizator eveniment IT.
Companiile de IT încearcă să îşi facă cunoscută ofertele chiar şi în rândul tinerilor cu vârsta sub 18 ani.
„Firmele din Iași au început să colaboreze din ce în ce mai mult cu facultățile și chiar să promoveze industria IT în licee. Asta se întâmplă cam în ultimul an sau doi”, adaugă Dan Nicola, organizator.
În acest moment în Iași, în industria IT, lucrează în jur de 5.000 de specialiști, iar veniturile anuale ale companiilor de profil depășesc 100 de milioane de euro. Salariile variază între 500 de euro și 3.000 de euro.