Indemnizațiile pentru cei care conduc companiile de stat au fost mărite

Data publicării:
stelu indemnizatii

Nu contează dacă aceste companii sunt sau nu performante, indemnizaţiile sunt un sfert din salariul de director general. O creştere extrem de generoasă, dacă ne gândim că în cazul unui director salariul poate să ajungă şi la 10.000 de euro. Banii încasaţi de aceşti membri din AGA, apropiaţi ai partidelor politice, se vor întoarce, în parte, sub formă de sponsorizări în campania electorală, că tot se apropie alegerile.

Se dau pomeni electorale la nivel înalt ca să fie bani pentru campanie. Şi aşa sunt circulaţi banii de la buget prin companiile de stat şi apoi direct în buzunarele partidelor politice. Iar companiile sunt multe - aproape 160, la nivel naţional.

Ordonanţa prin care indemnizaţiile reprezentanţilor din adunările generale ale acţionarilor (AGA) sunt majorate a trecut fără probleme prin Parlament şi aşteaptă să fie semnată de preşedintele Traian Băsescu, scrie Gândul. Odată promulgat, actul normativ va da drumul la creşterile de salarii şi indemnizaţii în companiile de stat. Directorii firmelor neperformante vor putea să-şi renegocieze salariile şi să ajungă la nivelul remuneraţiilor managerilor privaţi. Iar pentru membrii din Adunarea Generala a Acționarilor, numiţi de stat, indemnizaţia va creşte de la 47 de lei pe lună, în prezent, la până 25% la sută din salariul directorului general. Vor putea primi, lejer, câteva mii de euro. Bătaia cea mare este pentru un loc în AGA din cele mai bune companii de stat. Nu în termeni de performanţă, ci de salariu al directorului, de care depind indemnizaţiile.

Transgaz este una dintre ele. Salariul directorului de acolo, fără bonusuri, este de aproape 6.200 de euro, aşa că un reprezentant din AGA ar putea primi peste 1.500 de euro. Din AGA a Transgaz face parte şi Remus Vulpescu, cel care mai este prins pe statele de plată de la Electrica şi Transelectrica.

La Electrica, remuneraţia este şi mai mare, poate ajunge la 2.800 de euro. În Consiliul de Administraţie al companiei apare şi Ioan Roşca, cel care mai este membru în alte patru astfel de consilii în companile de stat.

La Transelectrica, unde directorul câştigă aproape 4.400 de euro, un membru în Adunarea Generală a Acţionarilor poate primi o indemnizaţie de 1.100 de euro.

De departe, însă, cel mai bun loc este în Adunarea Generală a Acţionarilor de la CFR SA. Directorul companiei câştigă aproape 15.000 de euro, deci indemnizaţia pentru membrii AGA trece de 3.700 de euro.

Transgaz

Salariu director 6.200 euro

Indemnizaţie AGA 1.500 euro

Electrica

Salariu director 11.200 euro

Indemnizaţie AGA 2.800 euro

Transelectrica

Salariu director 4.400 euro

Indemnizaţie AGA 1.100 euro

CFR SA

Salariu director 15.000 euro

Indemnizaţie 3.700 euro  

Teoretic, pentru aceste indemnizaţii, membrii în Adunările Generale ale acţionarilor trebuie să participe la şedinţe. Practic, însă, ei pot lipsi. Şi de multe ori aşa se şi întâmplă, pentru că unii sunt prinşi în mai multe adunări de la mai multe companii. De la care încasează, lunar, indemnizaţii.

La fel ca şi cei din Adunările Generale, membrii Consiliilor de Administraţie sunt, de cele mai multe ori, oameni de linia a doua, precum consilieri de miniştri sau chiar secretare, care servesc interesele partidelor politice în companiile de stat. Dar funcţia lor este extrem de importantă. Membrii AGA sunt desemnaţi de stat şi iau decizii administrative, precum numirea şefilor de companii. Asta înseamnă că, practic, pot stabili salariul directorului de companie, cel la care se raportează propria indemnizaţie. Un salariu mai mare pentru director înseamnă o indemnizaţie mai mare pentru reprezentanţii din AGA.

Textul ordonanţei a fost promovat chiar de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, care spune că indemnizaţiile nu cresc, ci se limitează, ca să existe un control asupra salariilor din companiile de stat cu management privat. În practică, ordonanţa nu face altceva decât să dea cale liberă către salarii mai mari în firmele de stat, în care acoliţii politici să promoveze şi mai bine interesele partidelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum se conduce corect o mașină diesel. Turația ideală pentru a proteja motorul și transmisia
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”