Dincolo de transferul poverii CAS de la angajator la angajat, primul urmând să suporte o majorare a salariilor cu 21%, măsură larg discutată zilele trecute, proiectul Codului Fiscal mai conținea o prevedere cu efect puternic asupra mediului de afaceri.
Este vorba de introducerea sub sfera plății CAS a veniturilor repartizate de microîntreprinderi cu titlul de dividende și pentru care până acum nu se achita CAS. La punctul 29 din proiectul Codului Fiscal, apărut zilele trecute, se menționează că sfera de cuprindere a contribuțiilor sociale obligatorii (CAS) include ”veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României, cu respectarea legislației europene aplicabile în domeniul protecției sociale”.
Vechile prevedeeri enumerau explicit veniturile la care se aplica CAS. Contribuția se aplica doar la veniturile din salarii si asimilare acestora, venituri activități independente, indemnizații de șomaj sau de sănătate.
Efectul măsurii ar fi urmat să fie devastator în special pentru microîntreprinderi, spune Adrian Bența consultant fiscal. ”Ar fi fost omorâte microîntreprinderile”, afirmă el. Practic, la momentul la care ar fi înregistrat în contabilitate repartizarea profiturilor drept dividende, patronul micii firme ar fi devenit bun de plată pentru CAS, aproape un sfert din dividendele repartizate.
Potrivit consultantului, impozitul total în cazul microîntreprinderilor ar fi crescut prin aplicarea noilor prevederi de la 13,5%, după vechile prevederi, la 38,5%. ”Impozitarea venitului micului antreprenor ce deține o microîntreprindere crește între 3 și 6 ori”, a spus el pentru Hotnews.ro.
Întrebat de Digi24.ro, Gabriel Biriș a afirmat că aplicarea CAS pe dividende este o măsură obligatorie, începând din 2017, în conformitate și cu actualul Cod Fiscal.
Aproape 600.000 de salariaţi lucrează în România în microîntreprinderi. Un procentaj de 87% din întreprinderi au mai puțin de 10 angajați. Potrivit legislatiei în vigoare microîntreprinderile au o cifră de afaceri de până la 100.000 de euro și plătesc un impozit cuprins între 1% și 3% din cifra de afaceri.