Decizia pronunțată acum câteva zile de către Curții de Apel București (CA București) obligă CNADNR să reevalueze oferta câștigătoare. Aceasta aparține asocierii Straco-Comnord-Specialist Consulting. Decizia a fost pronunțată în urma unei acțiuni deschise CA București de firma Impresa Costruzioni Giuseppe Maltauro Spa (ICM ), plasată de CNADNR pe al doilea loc în licitație. Inițial, ICM s-a adresat în iunie Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) însă n-a avut noroc. Decizia CA București de zilele trecute îi dă dreptate ”Obligă autoritatea contractantă la reluarea procedurii cu reevaluarea ofertei Asocierii Straco Grup – Comnord S.A. – Specialist Consulting S.R.L. potrivit considerentelor prezentei decizii”, cer judecătorii CA București.
Pronunțarea CA București a căzut ca o lovitură de ciocan în condițiile în care nimeni nu se mai aștepta ca Maltauro să aibă succes.
Motive neclare
Sunt neclare motivele pentru care CA București obligă CNADNR să reevalueze propunerea asocierii conduse de Straco și care vor fi consecințele acestei evaluări. Juriști ai CNADNR reamintesc însă faptul că liderul asocierii desemnate câștigătoare de cNADNR, anume firma Straco, este in insolvență. În acest cazuri, firmele respective sunt obligate să urmeze o serie de proceduri care este posibil să nu fi fost respectate. Spre exemplu toate actele emise de o firmă în insolvență trebuie să poarte mențiunea ”în insolvență” iar acestea trebuie semnate nu de către conducerea firmei, ci de administratorul judiciar al acesteia.
O licitație controversată
Dincolo de vechimea licitației, de un an, proiectul pasajului Domnești se distinge și prin alte elemente distincte. Absența sa a determinat numeroși locuitori ai județului Ilfov să se solidarizeze pentru realizarea sa. Astfel pe Facebook a apărut pagina ”Inițiativa Domnești”. Localitatea se găsește în una dintre cele mai aglomerate zone ale Centurii Capitalei. Licitația pentru pasaj i-a adus numeroase critici lui Cătălin Drulă, consilierul pe probleme de infrastructură al premierului Dacian Cioloș. Aceasta după ce Cătălin Drulă în mod neinspirat, clamând ”transparența”, a anunțat pe pagina sa de Facebook faptul că a doua zi CNADNR urma să se semneze procesul verbal de adjudecare a licitației. Cum toate informațiile privind o licitație sunt un atribut strict al membrilor comisiei de licitație, anunțul făcut de Cătălin Drulă a determinat avocați ai firmelor participante să acuze nereguli în corectitudinea proceduri de achiziție.
Proiectul Pasajului Domneşti a fost scos la licitație încă din martie anul trecut. Acesta a fost estimat la 185,32 milioane de lei, fără TVA, valoare ce include şi suma de 16,48 milioane de lei, reprezentând cheltuieli diverse şi neprevăzute.
Pentru acest proiect au fost depuse 11 oferte. Cel mai mic preț, de 91,25 milioane de lei, a fost oferit de Porr Construct SRL, potrivit procesului verbal realizat la deschiderea ofertelor. Asocierea Straco Group-Comnord a cărei ofertă va fi reevaluată a oferit al doilea cel mai mic preț, de 91,55 milioane de lei.