În România legală, ideea banilor făcuţi uşor şi repede e de domeniul fantasticului, indiferent de cât de bună ar fi ideea unui antreprenor. 350 de start-up-uri şi afaceri mature de la noi au fost analizate de Ernst&Young şi s-a ajuns la concluzia că patronii lor dedică afacerii zece ore pe zi. Depun practic cu 21% mai multă muncă decât o fac în medie salariaţii români.
Şi totuşi firmele avansează foarte greu. Asta pentru că obstacolele externe sunt uriaşe, iar primul dintre ele e statul. 35% dintre antreprenorii cu experienţă spun că cea mai mare piedică în dezvoltarea afacerii lor este cadrul fiscal şi legislativ, în vreme ce 28% dintre patronii de start-up arată tot birocraţia ca punct nevralgic. 12% dintre ei spun ca fiscalitatea excesiva e principalul obstacol.
Antreprenorii spun că trebuie să-i dea statului prea mulţi bani, şi că dincolo de taxele mari se confruntă mereu cu legi stufoase dar totuşi neclare şi cu o lipsă totală de informaţii lămuritoare. Criticile şi ponderea nemulţumiţilor rămân în linie cu rezultatele din anii trecuţi, astfel că tentativele de creare a unui mediu de afaceri mai prietenos nu şi-au făcut simţite efectele.
Pentru a-şi dezvolta afacerile, antreprenorii încearcă însă să strângă rândurile, să se apropie de alţi antreprenori şi să creeze parteneriate.
Studiul Ernst&Young arată că nu mai puţin de 64% dintre patronii de start-upuri participă la evenimente de networking, fie că sunt conferinţe sau adunări pe teme de specialitate. Nici antreprenorii maturi nu sunt prea departe. 53% dintre ei frecventează astfel de evenimente. Dacă nu cunosc oameni ce le pot deveni parteneri de afaceri, intră măcar în contact cu idei noi.
Şi aşa mediul de afaceri românesc se dezvoltă cumva într-o bulă. Cultural, mai bine de jumătate dintre antreprenori spun că mentalităţile din România sunt anti-afaceri. În rândul patronilor de start-up-uri procentul creşte la 60%. Sunt oameni care vor să dezvolte afaceri însă activează într-un mediu pe care îl percep ca fiind foarte arid. Aşa că privesc lung peste Ocean.
Întrebaţi ce antreprenori români îi inspiră, patronii dau răspunsuri foarte diferite, dar lăsaţi să dea exemple din toată lumea, majoritatea răspund Bill Gates, Steve Jobs şi Elon Musk.