De la anul, impozitul pe dividende ar urma să scadă cu 11 puncte procentuale, de la 16% la 5%.
„S-a discutat şi în coaliţie, şi în fiecare partid în parte, şi în ALDE am discutat, e o măsură de dreapta care ar ajuta mediul economic. Am înţeles şi îngrijorările, dorinţa de precauţie pe care a manifestat-o coaliţia, dar, având în vedere că efectul s-ar vedea în 2017, dacă primul ministru ar lua o astfel de decizie ar fi una înţeleaptă”, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Măsura, care are un impact bugetar de 1,3 miliarde de lei anual, este intens cerută de mediul de afaceri. Patronii consideră scăderea impozitului pe dividende mai eficientă decât reducerea TVA cu patru puncte procentuale. Spun că aşa s-ar descuraja practica prin care multe firme declară pierderi în gestiune pentru a evita plata contribuţiilor mari la stat.
„Scoate la iveală evaziunea fiscală din zeci de mii de firme. Dacă se făcea acest 16% 5%, multă lume lăsa profitul în firmă şi lua sub formă de dividende, nu mai lua bani din firmă sub cheltuieli”, spune Nawaf Salameh, preşedintele unui producător de băuturi alcoolice.
Prima formă a Codului Fiscal prevedea reducerea impozitului pe dividende la 5% de anul viitor. Măsura a fost însă eliminată după ce documentul a trecut de Parlament. Ultima variantă a Codului Fiscal promulgată de preşedintele Klaus Iohannis menţine un impozit de 16% pentru dividende.