IMPARȚIAL. Lucian Isar, economist: Fără aportul agriculturii, creșterea economică din 2013 ar fi mai mică decât în 2012

Data publicării:
lucian isar economist

În realitate, fenomenul se numește creștere recesionară. Economia crește, dar nu prea mult, în schimb, crește și șomajul. Aș sparge răspunsul în partea bună, partea proastă și realitatea. Partea bună e că tocmai s-au aprobat 3,8 miliarde de lei pentru investiții, că în acordul cu FMI avem o creștere a plafoanelor și a ajutoarelor de stat. Avem ajutoare de stat introduse și la companii mici și mijlocii – este proiectul pilot al vicepremierului Daniel Chițoiu. Astea sunt elementele bune, sunt convins că la un moment dat lucrurile se vor mișca, pentru că sunt direcționate la injectat bani în economie.

Partea proastă este că în continuare mergem cu frâna trasă. Politica monetară și de credit faultează economia românească.

Realitatea este că n-am crescut decât cu 0,3 trimestru la trimestru, comparativ cu 0,7 creșterea Germaniei, cu 0,5 creșterea Franței. Iar la nivel de an, în realitate, n-am crescut decât cu 1,2%. Acel 1,7% este un truc optic comparat semestru la semestru. Dacă am compara mere cu mere, am vorbi de 1,2. O creștere care, mai degrabă, este stagnare. Plus/minus 1% înseamnă stagnare economică”, a afirmat economistul Lucian Isar.

Fostul ministru delegat pentru Mediu de Afaceri în cabinetul Ponta 1 a mai spus că surpriza bună este agricultura, iar, la finalul anului, creșterea economică fără aportul agriculturii ar fi mai mică decât în 2012.

„În România, perioada este de doi ani. Un an mai prost, un an mai bun - așa este periodicitatea climaterică și, prin urmare, dacă ne vom uita la sfârșitul anului, vom vedea că, în 2013, creșterea economică fără aportul agriculturii va fi mai mic decât 2012. Agricultura ne salvează în 2013 la poza de final”, a adăugat Lucian Isar.

Domnul Isar, uitându-se la economie din avion, vede ce a descris. Dacă e să ne uităm la economie din elicopter, putem vedea o economie cu două viteze. Avem o zonă foarte dinamică legată de exporturi, care e într-o ușoară creștere. Cealaltă zonă de economie, care merge foarte prost, sunt sectoare industriale care ori sunt pe cale de dispariție, ori sunt în agonie. Sectorul petrochimic, de exemplu, sau sectorul siderurgic. Mechel a închis patru dintre cele cinci combinate pe care le are în România”, a spus Răzvan Orășanu, analist economic. 

Economia României a crescut cu 1,7% în prima jumătate a lui 2013, față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Analiştii au formulat câteva estimări privind evoluţia Produsului Intern Brut încă de acum câteva zile, mizând pe o creștere de până la 2%.

Tabloul economiei nu arată nici pe departe bine, în ciuda veştilor primite de la Institutul Naţional de Statistică, șomaj este ridicat, iar investițiile scăzute.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Samuel L. Jackson are o clauză specială în fiecare contract de film pe care-l semnează. Cerința actorului
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”