Deşi guvernatorul BNR le-a recomandat bancherilor să reducă dobânzile pentru a putea fi reluată creditarea, directorii băncilor spun că oamenii vor lua credite când creşterea economică se va resimţi şi în nivelul lor de trai.
În acest moment, valoarea creditelor a scăzut faţă de anul trecut cu peste 7 miliarde de lei, semn că împrumuturi noi nu s-au mai dat.
„Nu cred că dobânda e cea care dictează foarte mult. Sunt alte resorturi care trebuie declanșate pentru ca omul să vrea să își schimbe frigiderul, casa şi maşina”, explică Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.
„Creditul de consum este prohibitiv din cauza dobânzilor foarte mari. Cele mai ieftine produse de consum sunt la dobânzi de 12%”, spune, la rândul său, Dragoş Nichifor, broker de credite.
Dobânzile medii la creditele noi de nevoi personale sunt în jurul valorii de 17 procente, iar la cele imobiliare sunt peste 9% la lei si 7% la euro. Cu deosebirea că avansul pentru împrumuturile în euro este de 25%, iar pentru cele in lei de 15 procente.
În plus, specialiştii avertizează că deşi EURIBOR, indicele după care se calculează dobânda creditelor în euro, este la minime istorice, acesta ar putea creşte, iar valoarea ratelor ar putea fi mai mare decât la creditele luate înainte de recesiune. Veşti proaste şi pentru clienţii care sperau că de la 1 iulie orice decizie luată în instanţă poate anula clauzele abuzive de la creditele aflate în derulare.
„Avem semnale că acest lucru nu se va întâmpla nici acum. Între bănci şi clienţi, puterea e la bănci”, apreciază Oana Preda, directorul Centrului de Resurse pentru Participare Publică.
Aşa cum au amânat decizia ce trebuia să se aplice din februarie, băncile fac în continuare lobby la Parlament, Banca Naţională şi ministerul de justiţie, pentru ca măsura să intre în vigoare nici de la jumătatea anului.
Bancherii spun că ar avea pierderi de 600 de milioane de euro dacă ar fi eliminate automat, în toate contractele, toate clauzele considerate abuzive de o anumită instanţă din ţară.