„Aşa cum se poate vedea, mugurii sunt destul de porniţi, de umflaţi, dacă această temperatură va continua cu grade aşa ridicate, o să fie pericolul ca în timp, dacă o să vină temperaturi scăzute, aceşti muguri să îngheţe”, spune inginerul Dumitru Bulzan.
În pericol, spun fermierii, sunt piersicii şi prunii. 10 la sută din producţie e deja afectată. Recolta se anunţă mai mică şi în vestul ţării. Rezultatul - vom cumpara fructe mai scumpe în această vară.
Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Producătorului Agricoli, spune că prețurile vor crește cu 8-10 la sută, iar dacă lucrurile vor continua așa, pierderile vor fi și mai mari, iar România va apela la importuri.
Nici cerealele nu sunt în afara pericolului. Nu a plouat şi nici nu a nins, aşa că o parte din culturi se usucă pe câmp.
Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, spune că primele culturi care ar putea fi afectate - dintre cele cultivate în toamnă - sunt rapița și orzuL. „Dacă aceste temperaturi vor continua până la sfârșitul lui ianuarie, în lipsa precipitațiilor, atunci putem vorbi de un anumit grad de dăunare”, spune Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Spre exemplu, fermierul Samson Popescu a însămânţat anul acesta 100 de hectare de grâu și rapiță. El spune că temperaturi mai mici de minus 15 grade i-ar produce o pagubă însemnată, în lipsa unui strat de zăpadă protector. „În luna decembrie s-a înregistrat poate un record, nici trei litri de precipitații n-am avut în zonă, în luna ianuarie, până acum, 2 litri. Se preconizează, în următoarele două săptămâni, iar, foarte puține precipitații. Sunt soiuri care nu rezistă la mai mult de -15 grade. De asemenea, rapița, la -18, la -20 de grade, poate să fie compromisă în totalitate”, a explicat fermierul.
Fermierii se tem că se va repeta situația din 2012. Atunci, culturile de rapiță au fost distruse de îngheț. Agricultorii au pierdut un sfert de milion de euro. Iar mai mult de 200 de mii de hectare de rapiță, jumătate din cele semănate, au fost compromise.