„Domnul ministru al Finanțelor, fost ministru al Fondurilor Europene, încă mai vorbește, pe la seminarii, de o absorbție de 80%. (...) Actualul ministru al Fondurilor Europene este deja mai realist și vorbește de un obiectiv care ar fi de 70%. (...) Acum un an, în octombrie 2014, spuneam că vom avea, în cel mai fericit caz, un grad de absorbție de 60% din cele 19,8 miliarde de euro, exceptând fondurile pentru agricultură, și mai spuneam că îmi doresc să greșesc. (...) Deci pentru 2007-2013, România a avut 19,8 miliarde de euro, 60% însemnând o pierdere de 40%, adică între 6 și 7 miliarde de euro”, a afirmat Iuliu Winkler, menționând că o situație clară a sumelor consumate de România va fi cunoscută anul viitor, în luna aprilie.
Potrivit acestuia, gradul de absorbție a fondurilor europene în anul 2012 a fost de 6,46%, în 2013 acesta a crescut la 32,24%, iar în 2014 acest indicator a ajuns la 51,81%. Pentru prima jumătate a anului 2015, gradul de absorbție a fost de 56,99%, ceea ce arată, în opinia parlamentarului european, că este „un an în care s-a stagnat"”.
Iuliu Winkler a mai spus că România a ajuns pe ultimul loc în clasamentul celor 28 de state membre în privința absorbției fondurilor europene, în condițiile în care Bulgaria, penultima clasată, a reușit să folosească 77% din totalul fondurilor nerambursabile alocate.
„Avem ultimul loc pe podium, de necontestat, și nimeni nu ne amenință această poziție. Putem vorbi de eșecul României. Este o dezamăgire”, a declarat europarlamentarul.
În ceea ce privește cauzele care au dus la această situație, Iuliu Winkler a menționat că acestea țin de cadrul legal privind achizițiile publice, apoi slaba capacitate administrativă și tehnică de implementare a proiectelor, precum și birocrația și corupția.
Referindu-se la corupție, deputatul european a arătat că acest element se regăsește în raportul SRI, care arată că „absorbția fondurilor europene este o vulnerabilitate a statului român”.