Premierul nu mai este dispus să completeze visteriile primăriilor, mai ales că tăierile de taxe şi impozite lasă bugetul de stat cu mai puţini bani la dispoziţie.
„Multe autorități locale se bazează aproape exclusiv pe diferitele tipuri de transferuri de la bugetul de stat. Ar fi util să delimităm foarte clar ce anume finanțăm din fonduri europene și ce din fonduri naționale. Altfel există acest risc de suprapunere și utilizare ineficientă a fondurilor”, a declarat Dacian Cioloş, premierul României.
Primarii cred însă că statul condamnă comunităţile locale dacă se strânge robinetul fondurilor.
„E clar că fără a aduce acolo apă, canal, școli, dispensare, drumuri, satele vor dispărea în mod natural, prin îmbătrânire, prin migrarea tinerilor”, spune Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud, județul Alba.
Ba chiar funcţionarea primăriilor ar putea fi pusă sub semnul întrebării, spun edilii.
„Orice localitate din România trebuie să aibă bani de cheltuieli administrative, pentru învățământ, pentru tot ce se întâmplă într-o localitate. Eu nu cred că se poate întâmpla așa ceva”, spune Cornel Nanu, primarul comunei Cornu, județul Prahova.
Premierul le răspunde primarilor speriaţi că pot face multe pentru cei care i-au ales dacă atrag investitori în comune şi bani europeni pentru infrastructură. Şi ca să fie sigur că fondurile de la Bruxelles nu se irosesc, guvernul se gândeşte să introducă nişte criterii clare pentru selecţia proiectelor.