Propunerea autorităţilor române privind noul sistem de taxare e aproape gata, susţine ministrul de finante, potrivit căruia amânarea nu va avea efecte negative. "Acest lucru este aproape finalizat. El s-ar putea pune în vigoare de la 1 ianuarie dacă am da drumul la Ordonanța de Urgență și acest sistem ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015, dar nu ar mai fi o predictibilitate fiscală pentru acest sector." spune ministrul de finanțe, Ioana Petrescu.
Ministrul Finanţelor uită însă de predictibilitate când vine voba de aprobarea bugetului la sfârşit de an, de calculul accizelor după un curs artificial sau modificarea peste noapte a Codului Fiscal.
În conflictul redevenţelor a intervenit şi preşedintele Traian Băsescu. El spune că aceste taxe nu pot fi mărite, dar oferă Guvernului o altă soluţie. "Lângă redevență mai sunt două taxe, una este suprataxa pentru gaze generată de liberalizarea prețului și a doua este taxa pentru resurse minerale. În mod normal aceste doua taxe trebuie să dispară la 1 ianuarie 2015. Guvernul le poate menține numele și să le mărească." spune Traian Băsescu.
Suprataxarea companiilor petroliere le-ar putea determina să îşi ducă profitul în afara României, atrage atenţia comunitatea oamenilor de afaceri.
Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România: "O încasare mai mică decât acum, da există și această posibilitate pentru ca marile companii au specialiști de înaltă clasă, legislația este încă discutabilă și atunci se pot face foarte multe operațiuni legale prin care să micșorezi profitul."
Gabriel Dumitrașcu, director în cadrul Departamentului pentru Energie: "De ce spunem fiscalizare, pentru că așa cum spunea și președintele Iancu, atunci când privești sectorul îl privești înt-un context. Uitați-vă la contextul actual, o cădere pe bursă a materiilor prime. Ce ar însemna să vii cu o fiscalizare suplimentară excesivă în acest context? Ar însemna să omori sectorul în România."
În prezent, România aplică unele dintre cele mai mici taxe din lume la exploatarea resurselor naturale - între 3,5 şi 13,5% din valoarea producţiei. În Franţa şi Ungaria, de pildă, nivelul acestor taxe ajunge și la 30%. România încasează anual din redevenţe aproximativ 400 de milioane de euro.