Greva foamei la mina de uraniu Crucea

Data publicării:
54f5d055682ccf24c1d0f84a 1

 

Cei 118 mineri au refuzat să mai părăsească platforma minieră de la Crucea-Botuşana încă din cursul serii de luni, în jurul orei 18.30, potrivit News.ro. Un număr de 83 dintre protestatari au intrat şi în greva foamei, deocamdată pe termen nelimitat, potrivit reprezentanţilor Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu.

Protestatarii, care invocă mai multe probleme legate de viitorul minei, au o listă de revendicări pe care au semnat-o şi înaintat-o către factorii de răspundere, inclusiv Ministerul Energiei.

Minerii, angajaţi ai sucursalei din Suceava a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), solicită neîntreruperea activităţii de producţie şi continuarea exploatării miniere, conform planului anual de extracţie şi a licenţei de exploatare, care este valabilă până în anul 2020.

De asemenea, minerii aflaţi în grevă doresc elaborarea, în regim de urgenţă, de către Ministerul Economiei, a actelor normative necesare pentru valorificarea producţiei din stoc şi a producţiei curente ”pentru asigurarea licenţelor necesare funcţionării în condiţii normale a extragerii şi prelucrării materiei prime, precum şi a respectării drepturilor din Contractul Colectiv de Muncă (CCM)”, se arată în lista de revendicări.

Protestatarii cer prin document şi ”punerea în aplicare a programului de restructurare şi redresare a activităţii CNU, elaborat de fostul director general şi însuşit de actualul ministru al Energiei, Vlad Grigorescu”. Respectivul plan la care fac referire minerii suceveni prevedea restructurarea personalului existent, cu plăţi compensatorii, şi reducerea numărului de salariaţi de la 1.200 la 750 de persoane, care să rămână în sistem pentru asigurarea continuării fluxului nuclear existent.

”Angajaţii aflaţi în grevă doresc o întâlnire cu cei din conducerea CNU, cu membrii Consiliului de Administraţie şi ministrul Energiei, la care să discute toate probleme revendicate pentru funcţionarea Sectorului Botuşana. Totodată, se doreşte, în regim de urgenţă, găsirea comună de către sindicate şi patronat a modalităţilor de aprobare şi înregistrare a noului CCM 2016-2017 sau prelungirea celui existent”, a declarat, marţi, pentru News.ro liderul Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu, Mugurel Huţuleac.

Urmărește și reportajul EXCLUSIV. Singura mină de uraniu, pe cale să fie închisă

Protestatarii de la Crucea-Botuşana solicită şi numirea unei comisii, în subordinea premierului, care să verifice ”cine se face vinovat de situaţia actuală a CNU şi luarea măsurilor legale împotriva persoanelor responsabile”.

În prezent, la Exploatarea Minieră Crucea-Botuşana lucrează 640 de persoane.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, se va întâlni miercuri cu vicepremierul Costin Borc, care este şi ministru al Economiei, dar şi cu preşedintele confederaţiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, pentru a discuta despre situaţia CNU, precum şi despre planul de restructurare şi reorganizare la Complexul Energetic Oltenia. Discuţiile au lor în contextul protestului minerilor de la Crucea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri