Grâul sau porumbul de sămânță, preț aproape dublu față de cel de consum

Data publicării:
lan de grau

Agricultorii spun că riscurile sunt mici, pentru ca ei încheie cu un an înainte contract cu distribuitorii de semințe, astfel că au piața asigurată și prețul deja negociat și stabilit.

Pentru grâul sau porumbul de sămânță fermierii pot obține un preț aproape dublu față de cel pentru consum. Anul acesta, pentru grâu, de exemplu, au primit între 60 și 68 de bani pe kilogram. Este, totuși, la jumătate față de anul trecut, când a fost un an agricol prost, din cauza secetei.

Pe de altă parte, investiția pentru un hectar de grâu de consum este de 2.500 de lei, în timp ce pentru cultura de semințe, cheltuielile ajung și la 9.000 de lei. Chiar dacă investiția inițială este mare, pentru că folosesc tehnologie avansată, dar și pesticide și îngrăsăminte scumpe, fermierii spun că ies în câștig. De mare ajutor este și solul, de foarte bună calitate în România.  

Viorel Stan a decis să renunţe la culturile de grâu pentru consum, după ce a rămas cu toată producţia în hambare. Preţul pe care îl ofereau cumpărătorii era prea mic. Acum, pe 300 de hectare, fermierul cultivă grâu pentru seminţe. Deja a încheiat un contract cu o firmă care exportă seminţele peste ocean. Profitabiliatea este de 20-25 la sută, spune Viorel Stan.

Într-un hectar de grâu pentru consum, fermierul investeşte 2.500 de lei şi spune că profitul este zero. Pentru producţia de seminţe însă, lucrurile se schimbă. Investiţiile sunt mai mari, dar și profitul pe măsură - 4000 de lei pentru fiecare hectar.

Noi ca potenţial agricol am putea să producem mult mai multă sămânţă şi să devină mult mai mulţi fermieri ca şi producători de seminţe şi totodată o dezvoltare economică a fiecărei ferme”, spune Magneriu Jalbă, director-adjunct la Direcția Agricolă și Dezvoltare Rurală Iași.

În România exista peste 2,5 milioane de hectare de teren arabil cu fertilitate ridiata, numai bun pentru producerea de semințe de calitate. „În contextul aplicării unor verigi tehnologice clare, respectiv o mecanizare bine puse la punct, aplicarea unui sortiment de îngrăşăminte chimice poate ridica producţia atât din punct de vedere al cantităţii, cât şi al calităţii”, arată conf. dr. Eugen Teodorescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul exotic de coșmar pe care românii îl cresc în casă. Copiilor le e frică să pună mâna pe...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani