Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, unul dintre cei mai mari investitori globali, a raportat un profit record în 2024, de 2.510 miliarde de coroane norvegiene (222 miliarde de dolari, sau circa 213 miliarde de euro), în urma avansului acţiunilor companiilor din domeniul tehnologiei, informează Reuters, preluată de Agerpres.
A fost al doilea an cu profituri anuale record, depăşind nivelul de 2.200 miliarde de coroane norvegiene din 2023.
Comparativ, Produsul Intern Brut (PIB) estimat al României pe anul 2024 este de circa 350 de miliarde de dolari. Valoarea profitul fondului suveran al Norvegiei este astfel de circa 61% din PIB-ul țării noastre.
„Acţiunile companiilor americane de tehnologie au avut în mod special o evoluţie foarte bună”, a afirmat Nicolai Tangen, directorul general al Norges Bank Investment Management (NBIM), operatorul Fondului suveran de investiţii al Norvegiei.
Înfiinţat în 1996, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei colectează veniturile generate de statul norvegian din producţia de petrol şi gaze, pe care le investeşte în acţiuni, obligaţiuni, proprietăţi imobiliare şi proiecte regenerabile din străinătate.
În prezent, acest fond deţine 1,5% din toate acţiunile listate la nivel mondial, iar valoarea sa a atins un nivel record de 1.800 miliarde de dolari, dublu faţă de situaţia din urmă cu cinci ani.
La finalul anului trecut, nouă din zece cele mai mari deţineri de acţiuni ale Fondului erau companii din domeniul tehnologiei, primele trei fiind Apple Inc, Microsoft şi Nvidia.
În 2024, randamentul general al investiţiilor fondului s-a situat la 13%.
Anul trecut, investiţiile în acţiuni au avut un randament de 18%, cele în instrumente cu venit fix un randament de 1%, în timp ce investiţiile în imobiliare au avut un randament negativ de 1% iar cele în infrastructuri din domeniul energiilor regenerabile au avut un randament de minus 10%, a informat NBIM.
La finalul anului trecut, 71,4% din activele Fondului erau investite în acţiuni (de la 70,9% în 2023), 26,6% în instrumente cu venit fix (de la 27,1% în 2023), 1,8% în imobiliare (de la 1,9% în 2023) şi 0,1% în infrastructuri din domeniul energiilor regenerabile, similar cu nivelul din 2023.
Editor : M.L.