Premierul Italiei, Giorgia Meloni, susține decizia șocantă de a taxa băncile cu 40% și spune că a fost o hotărâre corectă, pe care și-o asumă și pe care ar face-o din nou, dacă ar fi nevoie, transmite The Guardian.
Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, și-a întărit susținerea asupra deciziei șocante de a introduce o taxă excepțională de 40% asupra băncilor, spunând că „o va face din nou”, în ciuda faptului că acțiunile băncilor au început să scadă săptămâna trecută.
Italia a anunțat o taxă excepțională de 40% asupra băncilor locale, care au fost acuzate că obțin miliarde de profit suplimentar din creșterea ratelor dobânzilor.
Guvernul italian, care a aprobat taxa surpriză, a spus că intenționează să folosească încasările pentru a sprijini deținătorii de credite ipotecare și pentru a reduce impozitele, într-un moment în care creșterea ratelor a pus o presiune suplimentară asupra gospodăriilor.
Decizia, despre care analiştii spun că ar putea forţa băncile să ofere în mod colectiv statului până la 4,9 miliarde de euro a făcut ca acţiunile băncilor să scadă. Acțiunile celei mai mari bănci din Italia, Intesa Sanpaolo, au scăzut cu 8,67%, până la 2,338 euro marți după-amiază, în timp ce Unicredit a închis cu 5,9% mai jos, la 21,28 euro.
Liderul partidului de dreapta, Frații Italiei, a declarat luni ziarelor italiene că punerea în aplicare a taxei a fost decizia corectă a guvernului:
„Aș face-o din nou. Pentru că cred că trebuie făcute lucrurile corecte... Aceasta este o decizie pe care am luat-o (singură)”, a declarat Meloni pentru ziarul italian La Repubblica. „Este o problemă sensibilă și îmi asum întreaga responsabilitate pentru aceasta.”
Italia nu este singura care vizează băncile cu o taxă excepțională: decizii similare au fost luate de Republica Cehă, Lituania și Spania în ultimele luni. Scopul lor este de a viza profiturile băncilor, care au crescut vertiginos în ultimele trimestre, deoarece ratele dobânzilor în creștere le-au permis băncilor să perceapă debitorilor mai mult pentru împrumuturi și credite ipotecare, în timp ce majoritatea nu au reușit să majoreze ratele de economisire într-un ritm similar.
Editor : M.I.