În acest moment, preţul gazului brut este de 60 de lei pentru fiecare Megawatt oră, iar de la 1 iulie ar trebui să se majoreze cu 10%. Pentru că acestui preţ i se adaugă taxe şi tarife percepute de stat şi companiile din domeniu, impactul în preţul final ar trebui să fie de 4 procente, iar consumatorii casnici să achite 159 de lei pentru fiecare Megawatt oră. Ieftinirea metanului peste tot în Europa va anula însă scumpirea, spune președintele ANRE.
„Acel efect de 3-4% nu va mai avea loc, în momentul în care preţul gazelor va scădea sub nivelul de 66 de lei preconizat a fi aplicat de la 1 iulie. Atunci vom considera că liberalizarea s-a terminat”, spune a spus, preşedintele ANRE.
Chiar şi aşa, preţurile vor rămâne mari. România este pe primele locuri în Europa în ceea ce priveşte tarifele percepute pentru transportul, înmagazinarea şi distribuţia gazelor de companii precum Transgaz, Romgaz, E.ON şi GDF Suez.
„Ponderea gazelor în preţul unui metru cub livrat la clienţii casnici: dacă la nivelul Bulgariei şi Ungariei este undeva la 20%, la noi a depăşit 50%. La nivelul casnic vorbesc!”, a spus Dumitru Chisăliţă, expert în domeniul gazelor naturale.
Tarifele mari percepute de aceste companii au dus la situaţia în care gazele rămân în depozite, pentru că sunt prea scumpe. Anul acesta ANRE estimează că vor rămâne 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale nefolosite, dublu faţă de anul trecut.
În mod paradoxal, preţul gazelor ruseşti este mai mic decât al gazelor înmagazinate. De aceea, companiile româneşti trebuie să renunţe la o parte din profituri şi să reducă tarifele, spun autorităţile.
„Avem o situaţie în premieră în care constatăm că producătorii vor trebui să scadă preţul gazelor naturale”, a spus Nicolae Havrileţ.
„O să existe un moment, care înseamnă probabil 2017-2018, când va fi şi un revers”, a spus Dumitru Chisăliţă.
Cu alte cuvinte, specialiştii nu se aşteaptă ca ieftinirea să se menţină mai mult de anul acesta. Minimul va fi atins în luna octombrie, când gazele din producţia internă vor ajunge la 60 de lei per Megawatt oră, estimează Autoritatea de Reglementare.