Statele Unite ale Americii se află în topul ţărilor care explorează masiv gaz de şist. În fiecare an, firmele americane extrag 228 de miliarde de metri cubi. Potrivit specialiştilor, rezervele estimate sunt de 19 mii de miliarde de metri cubi, suficienţi pentru următorii 83 de ani.
Vecinii americanilor, canadienii, extrag mult mai puţin: 20 de miliarde de metri cubi de gaze de şist anual. Canada are rezerve mai mici decât Statele Unite, cu zăcăminte de aproximativ 16 mii de miliarde de metri cubi de gaze de şist.
De cealaltă parte a Pacificului, a doua putere economică a lumii, China, intenţionează să acopere jumătate din consumul actual de gaz natural cu gazele de şist. Cu toate acestea, în China încă nu au început exploatările.
În Europa, cele mai mari cantităţi estimate sunt în subsolul Poloniei, peste 224 de mii de miliarde de metri cubi, Polonezii au început exploatarea gazelor de şist şi, din 2011, se extrag aproximativ 3 milioane de metri cubi în fiecare an.
Şi Marea Britanie e prezentă în acest top, graţie rezervelor naturale de hidrocarburi neconvenţionale de peste 37 de mii de miliarde de metri cubi. Cu toate acestea, Regatul Unit nu a început încă exploatarea acestor resurse.
Franţa şi Bulgaria se opun acestei modalităţi de extragere a gazelor, în timp ce Germania nu şi-a clarificat încă poziţia.
Pe de altă parte, Uniunea Europeană nu are în prezent o legislaţie privitoare la gazele de şist.
La rândul său, Comisia Europeană va prezenta în următoarele luni un proiect de directivă, menit să reglementeze acest domeniu, la nivelul celor 28 de state membre.