„E important și dacă un singur om suferă, ce să mai vorbim de 5%!”, a recunoscut Adrian Vasilescu. El susține însă că este o lecție pe care trebuie să o învețe fie cei care au mers cu ochii închiși, fie nu au ascultat sfaturile BNR.
„BNR recomandă de foarte mulți ani populației să se împrumute în moneda în care fiecare împrumutat este plătit, pentru că altfel se expune riscului valutar”, a subliniat Adrian Vasilescu.
Faptul că numai 5% din populația României este împrumutată în franci elvețieni arată că eforturile BNR au avut succes, consideră consilierul guvernatorului BNR. „Această lecție trebuie bine învățată!”, a repetat Adrian Vasilescu.
Consilierul spune că impactul asupra masei restanțiere din România nu poate fi mare, tocmai pentru că o proporție redusă a populației are împrumuturi în franci elvețieni.
În ceea ce privește impactul asupra economiei românești, nici aici efectul nu poate fi semnificativ, pentru că BNR are ca referință euro, nu francul elvețian.
Fluctuațiile francului pe parcursul zilei de joi - cu un curs care a crescut brusc, după care s-a mai temperat - se explică prin faptul că orice piață valutară are două tipuri de reacții - o reacție emoțională, în primă fază, urmată de o reacție rațională, a arătat Adrian Vasilescu.