Următoarea criză ar putea veni fie de la datoriile substanţiale care există, fie dintr-o spargere a unei bule bursiere, spune Cristian Popa, fost vice-guvernator BNR.
Partea proastă e că necesarul anual de finanţare al României e de 9% din PIB, a adăugat joi acesta, potrivit Hotnews.ro.
"Fără să pretind că ştiu cum sau de unde se va întâmpla următoarea criză, cred că cel mai plauzibil scenariu este o corecţie brutală, fie pornită din datoriile substanţiale care există acum, fie din supraevaluarea preţurilor capitalului, cu două consecinţe: una pe clase de active- o plecare a capitalurilor din statele emergente- iar România să fie lovită printr-o combinaţie de depreciere, simultan cu o creştere a costului capitalului nu doar pentru Stat ci şi pentru mediul de afaceri. Aici trebuie să facem fată dar ,atenţie, necesarul de finanţare al României la nivel anual e de 8-9% din PIB, ceea ce nu e deloc puţin. Pentru ca atunci când creşte major aversiunea la risc, capacitatea de a împrumuta la costuri pe care le poţi suporta funcţional la buget la nivelul statului devine foarte limitată", a explicat joi Cristian Popa, fost viceguvernator BNR, invitat la Romanian Business Leaders Summit.
"Datoria noastră, a mai adăugat Popa, e să facem lucrurile în mod sustenabile şi predictible pentru că rezilienţa e un lucru foarte puţin apreciat în vremurile bune şi extrem de necesar în momentele proaste în care nu ai spaţiu de manevră şi trebuie să faci ajustări".