Creşterea economică a României în acest an, estimată de autorităţi la 2,5%, depinde în foarte mare măsură de atragerea fondurilor europene. Bani cu care s-ar putea crea mii de locuri de muncă, care, la rândul lor, ar aduce bani la buget. Mai multe fonduri europene înseamnă o creştere a consumului, a activităţilor comerciale, a economiei în ansamblu.
Din cele 34 de miliarde de euro puse la dispoziţia României, ţara noastră a reuşit să absoarbă aproximativ 20%, dacă luăm în calcul şi fondurile destinate agriculturii. Pentru a ajunge însă la o rată de absorbţie de 50% în 2013, în România ar trebui să intre zilnic aproape 28 de milioane de euro.
O ţintă foarte ambiţioasă, care este puţin probabil să fie atinsă, sunt de părere specialiştii.
„Procentul acesta de rată de absorbţie de 50% este în acest moment unul teoretic, care poate fi atins în măsura în care plăţile se fac pe bune în 45 de zile către beneficiar, iar cererile de rambursare nu sunt procesate în 5, 6, 7, 8 luni, ci în, tot aşa, sub o lună", spune Dan Barna, consultant pe fonduri europene.
Pentru aceasta, în primul rând trebuie rezovate rapid problemele organizatorice.
„Să fie numiţi toţi secretarii de stat pentru că, în momentul de faţă, avem pe POSCCE (Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice – n.r.) blocate semnări de proiecte sau eliberări de bani", este opinia unui alt consultant pe fonduri europene, Marin Stoian.
Asta pentru că în acest moment nu se ştie în subordinea cui se află aceste proiecte. O altă problemă ar fi lipsa unor proiecte mari.
„Dacă vom continua să accesăm fonduri europene numai cu proiecte mici, de 100.000, 200.000 de euro, e foarte clar că România n-o să reuşească să atragă nici un sfert din banii pe care ar putea să-i primească", spune Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.
Specialiştii cred că ţinta nu va fi atinsă dacă vor apărea din nou nereguli în gestionarea acestor fonduri, sau chiar suspiciuni de fraudă care duc la blocarea plăţilor.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a aflat ieri la Bruxelles, unde a discutat cu Johannes Hahn, comisarul European pentru politici regionale, despre nivelul de absorbție a fondurilor europene.