Fondul Proprietatea (FP) a cerut completarea convocatorului Adunării Generale a Acționarilor (AGA) Nuclearelectrica, solicitând ca producătorul de energie nucleară să acorde dividende în valoare de 92% din profitul net de anul trecut, potrivit unor documente publicate pe site-ul Nuclearelectrica, informează Agerpres.
Pe ordinea de zi a fost adăugat următorul punct: "Aprobarea repartizării profitului net al exercițiului financiar 2015 pe destinații, aprobarea valorii totale a dividendelor brute în valoare de 138.384.622 lei, a valorii dividendului brut pe acțiune în valoare de 0,4589660526/acțiune, a datei plății dividendelor, respectiv data de 28.06.2016 și a modalității de plată potrivit notei transmise de către Fondul Proprietatea SA".
Anul trecut, Nuclearelectrica a obținut un profit net de 149,8 milioane de lei, potrivit datelor raportate Bursei de Valori București, astfel că solicitarea Fondului Proprietatea înseamnă, practic, acordarea de dividende în valoare de 92,3% din profit.
Inițial, Consiliul de Administrație al companiei a propus acordarea de dividende în valoare de 99,4 milioane de lei, respectiv 66,3% din profitul net.
Distribuirea profitului drept dividente ar lăsa compania nucleară fără banii necesari investițiilor. Producătorul de energie şi-a planificat pentru acest an investiţii de circa 250 milioane lei, iar 80% din ele vor fi direcţionate în centrala nucleară. “Nuclearelectrica are un plan de investiţii pentru perioada 2013-2017, investiţii care au în vedere menţinerea şi îmbunătăţirea constantă ale nivelului de securitate nucleară, aceasta fiind prioritatea companiei, apoi investiţii in extinderea sistemului de protecţie fizică, Depozitul Intermediar de Combustibil Ars. În medie, pe an, valoarea acestor proiecte de investiţii este de 250 milioane lei. Anual, peste 80% din investiţii sunt realizate la CNE Cernavodă”, spunea recent directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, care, în trecut, a deținut chiar funcția de director general al FP.
Societatea Națională Nuclearelectrica a obținut, în 2015, un profit net în creștere cu 13% față de profitul net de 133,06 milioane lei înregistrat în anul 2014, precum și un rezultat global total de 154,45 milioane de lei.
Veniturile societății au totalizat 1,74 miliarde de lei, din care 1,67 miliarde de lei venituri din vânzarea energiei electrice și 75,24 milioane lei venituri din transportul energiei.
Acționarul majoritar al companiei este statul român, care deține o participație de 82,49% din totalul acțiunilor, în timp ce Fondul Proprietatea deține 9,09% din titluri.