Fondul Proprietatea (FP) a vândut 3,64 miliarde de acţiuni deţinute la OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, la un preţ de 0,21 lei pe acţiune, potrivit unui raport trimis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Foto: Persoanele fizice române mai dețin doar 18,44% din acțiuni
Preţul de vânzare a fost cu 12% mai mic decât cel de la momentul privatizării. Acţiunile vândute reprezintă 6,4% din pachetul de acțiuni al OMV Petrom, informează News.ro.
Comparativ, acesta unul dintre cele mai mici preţuri din ultima perioadă. Joi, la închiderea bursei, preţul de tranzacţionare al acţiunilor OMV Petrom (simbol bursier SNP) era de 0,2275 lei. Iar la momentul publicării acestei ştiri, o acţiune SNP era cotată la BVB cu 0,2260 lei.
La momentul privatizării, în 2004, o acţiune Petrom avea valoarea de 0,239 lei.
“Numărul de acţiuni ce urmează a fi vândute în ofertă: 3.641.100.108, din care 3.315.928.608 acţiuni au fost cumpărate sub formă de acţiuni, iar 325.171.500 acţiuni au fost cumpărate sub formă de GDR-uri”, arată raportul FP.
Acesta arată că preţul final al ofertei a fost stabilit la 0,21 lei pe acţiune şi de 7,7 dolari pentru certificate de depozit de la Londra (GDR-uri).
“Preţul per acţiune aplicabil Investitorilor din tranşa Investitorilor Mici de Retail ale căror subscrieri au fost înregistrate în sistemul de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti în primele patru zile lucrătoare ale Ofertei este de 95% din Preţul Final al Ofertei, 0,1995 RON per Acţiune”, mai arată documentul. FP propusese un preţ maxim de 0,244 lei/acţiune şi 9,16 dolari pentru GDR.
Fondul Proprietatea (FP) a anunţat luna trecută că va demara o vânzare parţială a participaţiei sale, situată la 19% în OMV Petrom SA, printr-o ofertă publică secundară privind atât acţiuni, cât şi certificate de depozit având drept suport acţiuni ale societăţii (GDR - Global Depositary Receipt).
Decizia a fost luată de FP „în conformitate cu angajamentul său de a creşte valoarea pentru acţionari şi de a creşte lichiditatea activelor din portofoliul Fondului”, arăta FP la acea dată.
FP, între despăgubiri și profituri
Din mecanism de despăgubire a persoanelor ale căror averi au fost confiscate de comuniști, în timp FP s-a transformat în sursă de profituri frumoase, obținute ușor de către oameni de afaceri și fonduri importante de investiții. Totul cu sprijinul unor importanți oficiali români de la Ministerul de Finanțe care au tergirversat ani de zile listarea FP la bursă. Ani de zile după înființare, FP nu a fost listat la Bursă deci titularii drepturilor de despăgubire nu avea cum să își fructifice drepturile. Au fost anii în care FP a trecut din mâinile micilor ”acționari” în cele ale marilor investitori și în care ultimii au plătit primilor sume de până la cinci ori mai mici pentru titlurile de despăgubire. Etapa transferului a durat șase ani, până în 2011, când acțiunile FP s-au listat la bursă.
Vânzarea pachetelor de acțiuni și transferul sumelor obținute către acționari cu titlul de profituri suplimentare aduce bani frumoși acționarilor însă, pe termen lung, duce la transformarea FP într-o cochilă goală. ”Aplicarea acestei strategii agresive de vânzare va cauza o deteriorare rapidă a activelor din portofoliu şi o scădere a valorii activului net, administratorul fiind stimulat să vândă cele mai valoroase active, fără a profita neapărat de punctele forte ale acestor deţineri sau de cele mai bune condiţii de piaţă”, atrăgeau atenția în 2012 analiștii BCR, potrivit Zf.ro.
News.ro afirmă că la presiunea unor fonduri speculative care au participaţii importante în cadrul Fondului Proprietatea, administratorii acestuia au recurs în ultimii ani la lichidarea mai multor participaţii şi la diminuarea capitalului social, pentru a le aduce câştiguri cât mai mari acţionarilor.
Fondul Proprietatea, creat în 2005 pentru a-i despăgubi pe românii care au avut proprietăţi confiscate de regimul comunist, este listat la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 8,9 miliarde lei (circa 2 miliarde euro), la preţul de închidere de marţi, de 81 bani/acţiune. Operațiunile succesive de reducere a capitalului social au dus la micșoarea acestuia de la 14 miliarde lei, la înființare în 2005, la sub nouă miliarde lei în prezent. Un articol sintetic despre jocurile investitorilor din jurul Fondului Proprietatea puteți citi aici.