Fiscul caută portiţe pentru a întârzia rambursarea TVA cu până la 1 an în loc de 45 de zile, după ce instanţele l-au penalizat cu 5 milioane de lei
Data publicării:
Economia românească a crescut, dar pe bază de export şi la vânzarea peste graniţă, iar Finanţele trebuie să facă acum rambursare de TVA. Chiar în decembrie, Fiscul are un record de rambursare: trebuie să dea înapoi firmelor 350 de milioane de euro(1,565 miliarde de lei). O va face, în două tranşe, presat de faptul că a pierdut procese în care instanţa l-a obligat să plătească dobânzi pentru plăţile întârziate către mai multe firme.
În consecinţă, Guvernul vrea să se acopere pentru viitor în aşa fel încât Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) să poată amâna plata chiar şi cu un an, în mod legal. Acum, termenul legal este de 45 de zile.
Astfel, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului de procedură fiscală, obţinut de Mediafax, permite statului să amâne restituirea către firme a impozitelor şi a taxei pe valoarea adăugată până la şase luni, cu mult peste termenul legal actual de 45 zile.
Amânarea restituirii de impozite şi TVA se poate face până la şase luni în caz că este necesară o inspecţie fiscală prealabilă. Dar durata inspecţiei ar putea fi prelungită uneori cu alte şase luni, aşa că se poate ajunge la situaţia în care o firmă ce are de recuperat TVA de pe urma unui export să primească banii după un an, în totală legalitate.
De fapt, statul se apără în acest mod, pentru că în foarte mulţi ani plătea cu întârziere. Dar Fiscul a fost obligat la începutul acestei luni, prin decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, să plătească dobânzi penalizatoare de 5 milioane de lei pentru că a rambursat cu întârziere TVA. În mod firesc, respectiva decizie poate să determine alte firme să dea statul în judecată.