Decizia va ușura viața a zeci de mii de români, atenție trebuind să acorde cei excucutați silit și care se judecă cu băncile sau firmele de leasing, spune avocatul Adrian Cuculis, primul care sesizat public decizia ICCJ, într-o postare pe situl indrumari-juridice.eu, disponibilă aici.
Mai precis dacă între un debitor și un creditor apare o dispută privind plata unei datorii, cum ar fi rate la credite, facturi neonorate, etc, creditorul poate fi reprezentat doar de avocații sau juriștii săi angajați, nu de recuperatori sau avocați externi/case de avocatură, persoane fizice sau juridice.
”În şedinţa din 4 aprilie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă, prin Decizia nr. 9 în dosarul nr.507/1/2016, a admis sesizarea formulată de Tribunalul Braşov , privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, a stabilit că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 84 alin. (1) din Codul de procedură civilă, cererea de chemare în judecată şi reprezentarea convenţională a persoanei juridice în faţa instanţelor de judecată nu se poate face prin mandatar persoană juridică, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urmă”, spune avocatul.
Potrivit avocatului, toți cei care sunt executați silit sau se judecă într-o contestație la executare în care banca, firma de leasing sau orice alt creditor - persoană juridică este reprezentat de către un recuperator, pot invoca lipsa calității de reprezentant. În conformitate cu Codul de Procedură Civilă, dacă instanţa constată lipsa dovezii calităţii de reprezentant a celui care a acţionat în numele părţii, va da un termen scurt pentru acoperirea lipsurilor. Dacă acestea nu se acoperă, cererea va fi anulată. ”Daca nu vor face dovada calității de reprezentant, ceea ce va fi imposibil, cererile lor vor fi anulate la fel și executările silite!!”, spune avocatul.