Constructorii ridică blocurile cât mai repede, pentru a prinde preţurile mici la materiale şi a beneficia de mâna de lucru încă ieftină.
O clădire de birouri şi hotelul de lângă ea au fost ridicate în mai puţin de un an de zile, aproape de centrul Capitalei.
„Ambele clădiri au investitori străini, sunt pe fonduri private. Avem anunţuri în ziare pentru angajări. Noi cred că avem în jur de 400 de salariaţi. O creştere de 30% faţă de acum patru luni să zic aşa”, explică Ştefan Puiu, manager de proiect.
Chiar dacă nu au chiriaşi sau cumpărători pentru clădirile în care investesc milioane de euro, străinii spun că piaţa imobiliară îşi va reveni, iar în doi ani şi-ar putea recupera banii. Deocamdată, doar în București se simte dezgheţul de pe piaţa construcţiilor.
„Acuma a revenit la România cu o idee că poate se clădeşte proiecte cu buget mic. Dacă este proiect, este aici la Bucureşti, nu este afară din Bucureşti”, explică Savi Shreiter, investitor.
„Investiţii străine în România au cunoscut o creştere fiind la 5,7 miliarde în primul trimestru, faţă de 3,4 în primul trimestru al anului anterior”, spune Florin Jianu, ministerul IMM-urilor şi Turismului.
Numărul autorizaţiilor de construcţii a urcat cu peste 6% în luna mai, atât faţă de luna precedentă, cât şi în raport cu anul trecut, potrivit statisticilor.
„Proiectele pe care le derulez sunt foarte multe. În jur de 10, 20 de proiecte sunt câştigate şi contractate”, explică Ioan Mintaş, constructor.
De la începutul anului, în România au fost eliberate aproape 14.000 de autorizaţii pentru clădiri noi.