Teodorovici vrea majorarea cu 4 miliarde de euro a sumelor care pot fi împrumutate de pe pieţele externe

Data actualizării: Data publicării:
orlando eugen teodorovici
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministerul Finanţelor propune majorarea cu 4 miliarde de euro a Programului - cadru de emisiuni de titluri de stat Medium Term Notes (MTN), de la 27 la 31 miliarde de euro, pentru acoperirea nevoilor de de finanţarepe pieţele externe pentru perioada 2019-2020, potrivit unui proiect de hotărâre publicat de instituţie.

„Pentru acoperirea nevoilor de finanţare de pe pieţele externe pentru perioada 2019-2020 şi luând în considerare suma rămasă disponibilă de 0,022 miliarde euro se impune majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 4 miliarde euro. Facem menţiunea că în perioada 2019-2020 vor ajunge la maturitate euroobligaţiuni în valoare de 3,5 miliarde euro (1,5 miliarde EUR în noiembrie 2019 şi 2 miliarde euro în septembrie 2020). Deoarece plafonul Programului MTN se eliberează la momentul rambursării unor obligaţiuni, în calculul majorării plafonului programului s-a avut în vedere faptul că aceste scadenţe sunt la finalul fiecărui an, iar emisiunile noi de euroobligaţiuni se realizează în funcţie de condiţiile de piaţă, cel mai probabil în prima parte a anului şi în al treilea trimestru”, precizează MFP.

Autorităţile explică decizia de a majora plafonul pentru împrumuturi pe pieţele externe şi prin necesitatea continuării consolidării rezervei financiare în valută a trezoreriei cu scopul de a proteja finanţele publice de eventualele şocuri externe care ar putea determina creşterea dobânzilor titlurilor de stat pe piaţa internă.

Potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de hotărâre, alte motive care au determinat decizia de majorare a sumelor sunt necesitatea atragerii surselor financiare de pe pieţele externe pentru acoperirea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice şi necesitatea asigurării cadrului legal care să permită utilizarea plafonului aferent Programului MTN în mod flexibil prin emisiuni de obligaţiuni de stat pe pieţele internaţionale de capital în perioada 2019 – 2020.

Hotărârea de Guvernul nr. 1264/2010 pentru aprobarea Programului - cadru de emisiuni de titluri de stat 'Medium Term Notes' (MTN), cu modificările ulterioare, reglementează posibilitatea de a emite obligaţiuni pe pieţele externe, în sumă maximă, în orice moment, de 27 miliarde euro sau echivalent în orice valută. Valoarea obligaţiunilor emise şi nerambursate (în euro şi dolari) în cadrul Programului MTN este în prezent de circa 26,98 miliarde euro (valoare calculată la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României, valabil în data de 1 aprilie 2019), astfel: în 2012 - 2,01 miliarde de dolari şi 1,5 miliarde euro, în 2013 - 1,5 miliarde dolari şi 2 miliarde euro, în 2014 - 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, în 2015 - 2 miliarde euro, în 2016 - 3,25 miliarde euro, în 2017 - 2,75 miliarde euro, în 2018 - 1,2 miliarde dolari şi 3,75 miliarde euro şi în 2019 - 3 miliarde euro euro.

Potrivit Ministerului Finanţelor, în prezent, suma disponibilă pentru emisiuni de euroobligaţiuni în cadrul Programului este de aproximativ 22 milioane euro.

„În contextul implementării planului anual de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice, pentru perioada 2019 - 2020, Ministerul Finanţelor Publice are în vedere emiterea de euroobligaţiuni în valoare de aproximativ 8,25 miliarde euro (echivalent) din care 3 miliarde euro au fost emise în data de 3 aprilie 2019”, precizează sursa citată.

Pe de altă parte, Ministerul arată că practica în domeniu relevă faptul că emitenţii suverani utilizează programe MTN, fără a limita valabilitatea acestora pe o anumită perioadă de timp, un program fiind lansat cu o valoare iniţială care poate creşte pe parcurs în funcţie de perioada finanţată, de schimbările necesităţilor de finanţare şi de alte elemente relevante pentru emitent (strategia de finanţare, evoluţia deficitului bugetar etc). Astfel, în cazul Poloniei valoarea Programului MTN a crescut gradual începând cu anul 2007, de la 25 miliarde euro, la un nivel de 60 miliarde euro în anul 2019.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...