Se apropie alegerile: se scot proiecte din sertar, leul pierde teren
Este agitaţie în Parlament. Se fac proiecte noi, se scot altele din sertate, iar parlamentarii se grăbesc să le analizeze şi să le voteze la timp. Vin alegerile şi este principala explicaţie pentru agitaţia din Palatul Parlamentului. Partea proastă este că această agitaţie se resimte în piaţă, iar cursul valutar este poate cel mai bun indicator în acest sens.
Cum campania este tot mai aproape, numărul proiectelor populiste creste foarte repede. Primul pe listă: persoanele cu funcţii bugetare în sănătate să primească pentru condiţii deosebit de periculoase un spor de 45-48% din salariul de bază, iar pentru asistenţa medicală de urgenţă şi transport sanitar, sporul să fie 60% din salariul de bază sau chiar un salariu complet. Acest proiect este deja la comisia de sănătate la Camera Deputaţilor.
Persoanele care au locuri de muncă sau operaţiuni deosebit de periculoase primesc un spor de 37-50%, cele cu locuri de muncă în condiţii foarte periculoase - 16-30%, iar cele cu locuri de muncă în condiţii periculoase - până la 16%.
Pensii mărite cu 23%, de la 1 ianuarie 2017. De la începutul anului viitor, punctul de pensie ar putea fi 40% din salariul mediu brut, ceea ce ar însemna o creștere a pensiilor cu circa 23%. Un proiect legislativ în acest sens, inițiat de mai mulți parlamentari PSD, ALDE și UNPR, a fost adoptat de Comisia de Muncă din Senat.
Pe 1 septembrie, prima zi din sesiunea parlamentară de toamnă, PSD a depus un proiect la Camera Deputaţilor care are ca scop sprijinirea construcţiei de locuinţe pentru tineri. Statul ar trebui să le acorde acestora un teren cu o suprafaţă de cel mult 500 de metri pătraţi şi o subvenţie de la bugetul de stat de până în 20 de mii de euro.
Creşterea valorii tichetelor de masă şi a 13-a pensie. Acest proiect legislativ este susţinut atât de social democraţi, cât şi de parlamentarii PNL. Ar urma să ajungă la vot la Camera Deputatilor pentru ca a trecut deja de comisii.
Ajutor pentru mamele şomere care au cel puţin trei copii. Deputatul independent Gheorghe Udrişte vrea ca statul să acorde un ajutor în valoare de 60% din salariul minim brut pe ţară, împreună cu un ajutor viager echivalent cu alocaţia de stat minimă acordată pentru un copil. Acest ajutor ar urma să fie acordat numai după data de la care ultimul copil pierde dreptul de a mai primi alocaţia de stat. Singura condiţie pentru acordarea acestor bani este ca mama să nu realizeze alte venituri.
Din nou, pentru toate aceste proiecte populiste, parlamentarii au uitat un mic detaliu, stipulat de altfel în lege. De unde anume vor exista bani pentru acoperirea acestor cheltuieli? Mai mult, cum faci să păstrezi deficitul comercial în ţintele agreate la nivel european, adică 3%, dacă nu prea sunt planuri de investiţii, ci doar de cheltuieli?
La jumătatea acestui an, înainte de prima rectificare bugetară, statul avea încărcări mai mari cu trei miliarde de lei mai mari decât estimase. Se crease astfel premisa că, pe fondul colectării în creştere, statul îşi va permite să distribuie mai multe fonduri către ministerele care au cerut acest lucru.
Cei mai mulţi bani au mers la Ministerul Muncii.
2,8 miliarde de lei a fost suma acordată acestui minister şi jumătate din bani au fost pentru plata indemnizaţiilor pentru creşterea copilului după ce legea care reglementează aceste plăţi a fost modificată în prima parte a acestui an.
Restul banilor a acoperit plata pensiilor. În acest moment, sistemul de pensii este pe deficit. Aproape 18 miliarde de lei lipsesc din conturile statului, potrivit Consiliului Fiscal, sumă cu cinci miliarde mai mare decât în 2014.
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: „Veniturile din contribuţiile asigurărilor sociale care merg foarte prost, deşi salariile cresc destul de rapid, am văzut zilele trecute creşteri de peste 14% a salariilor în economie, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, în condiţiile în care avem deja un deficit mare în sistemul de pensii”.
Chiar şi aşa, parlamentarii consideră că este un moment bun ca punctul de pensie să fie majorat cu 40 de procente de la începutul lui 2017. Cu alte cuvinte, valoarea acestuia ar urma să crească de la aproape 820 de lei cât este în prezent, la 1072 de lei la 1 ianuarie 2017.
Banii nu există şi nici măsuri pentru a stimula munca astfel încât încasările sistemului de stat să fie mai mari. Există însă promisiunea electorală care a trecut de comisia de muncă din Senat deşi nu este susţinută de ministerul de resort.
Tot de Ministerul Muncii ţin şi ajutoarele sociale, sector pentru care statul plăteşte mai bine de 730 de milioane de lei lună de lună. Această sumă ar urma să crească dacă propunerea potrivit căreia ajutorul pentru mamele şomere care au cel puţin trei copii vor ajunge la 60 la sută din salariul minim brut pe ţară va deveni lege. Singura condiţie pentru acordarea acestor bani ar fi ca respectiva mamă să nu realizeze alte venituri.
Din nou, sursa de finanţare pentru o astfel de măsură nu este adusă în discuţie.
Între timp, Comisia Naţională de Prognoză susţine că România va încheia anul 2016 cu un deficit de cont curent de aproape 17 miliarde de lei. Suma este dublă faţă de deficitul înregistrat în 2015.
Proiectul iniţiat de liderul PSD Liviu Dragnea, prin care sunt eliminate peste 100 de taxe, a ajuns astăzi în plen, după ce a primit votul parlamentarilor în comisia de buget. Senatorii au mers pe repede-înainte şi au reuşit să introducă pe ordinea de zi actul normativ depus săptămâna trecută.
Se pare că, pe măsură ce alegerile se apropie, leul continuă să piardă teren. Banca Naţională a României a publicat un curs de 4 lei şi 51 de bani, cu un ban mai mult decât la sfârşitul săptămânii trecute. Moneda noastră s-a depreciat şi în raport cu dolarul american. Astfel, cotaţia oficială a urcat la 4 lei şi 10 bani pentru un dolar, cel mai ridicat nivel din ultimele 7 luni, mai mare cu aproape jumatate de punct procentual mai mare decat vineri. Românii care au credite in franci sigur nu vor să audă unde a ajuns moneda elveţiană. Cotaţia oficială a arătat astăzi un franc la 4 lei şi 15 bani. Un curs atât de ridicat nu a mai fost atins de la începutul lunii iulie.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News