Bogdan Nicolae Stan, fost şef al Direcţiei de Control şi Antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a fost numit vineri în funcția de președinte al Fiscului. Fostul șef al ANAF, Dragoș Doroș, și-a dat demisia în plin scandal legat de estimările privind veniturile încasate la buget în 2016.
Ministrul Finanțelor vorbea joi despre o analiză ce trebuie făcută a activității șefului ANAF. Fiscul a fost acuzat de colectarea slabă a taxelor şi impozitelor, ceea ce implicit ANAF a recunoscut într-un comunicat transmis ulterior, în care a anunţat încasări mai mari decât în anul precedent, dar mai mici decât cele estimate la rectificarea din luna noiembrie.
Demisia lui Dragoş Doroş a venit aseară târziu. Dimineaţă, când s-a prezentat la serviciu, a spus că decizia privind renunţarea la funcţie a luat-o cu mai mult timp în urmă.
„Este normal să fie verificări. Decizia mea de a pleca este de ceva timp, am rămas până în momentul în care vine un înlocuitor”, a declarat Dragoș Doroș.
În ultimele zile, criticile la adresa conducerii Fiscului s-au înteţit. Lui Dragoş Doroş i s-a reproşat că încasările la buget au fost mai mici decât cele estimate. A fost chemat alături de alți foști miniștri în parlament la o comisie de anchetă care se va întruni săptămâna viitoare.
Iar în ultima şedinţă de guvern i s-a cerut să elimine formularul 088 cerut firmelor plătitoare de TVA pe motiv că este prea stufos. Acesta a fost introdus pe vremea guvernării Victor Ponta, iar în ultimul an au fost aduse modificări în sensul simplificării lui.
„În legătură cu 088 este o discuție care cel puțin de doi ani de zile ține agenda publică, este în faza de evaluare a impactului privind eliminarea imediată a acestui formulat”, a declarat Viorel Ștefan, ministrul de finanțe.
Întrebat despre eliminarea acestui formular, Dragoș Doroș le-a spus jurnaliștilor să vorbească despre aceasta cu noua conducere, pentru că și-a dat deja demisia.
După demisia lui Dragoş Doroş de la conducerea Fiscului, ANAF a anunţat şi primele date provizorii privind încasările pentru anul trecut.
Veniturile bugetare adunate au fost mai mari cu 2,6 miliarde de lei faţă de 2015 şi s-au ridicat la 199,4 miliarde de lei. Totuşi, asta înseamnă un minus faţă de cât estima guvernul Cioloș, în noiembrie, că va încasa.
ANAF este una dintre cele mai importante instituţii ale statului. Acolo ajung toţi banii din TVA, impozitul pe venit, impozitul pe profit şi accizele. Tocmai de aceea, schimbarea din funcție a șefilor are loc aproape la fiecare instalare a unui nou guvern. Numirea este politică, prin decizie a premierului.
Întrebat, vineri, despre noul șef de la ANAF, ministrul finanțelor, Viorel Ștefan, a subliniat că este un om din sistem și că mizează mult pe profesionalism. „A lucrat la Direcția de Mari Contribuabili, direcția din ANAF care furnizează ponderea cea mai mare de venituri din colectarea ANAF-ului, deși este cu experiență în această zonă consistentă”, a arătat Viorel Ștefan. „Șefii se schimbă, sarcinile rămân”, a mai spus ministrul, întrebat despre demersurile de a renunța la formularul 088.
(sursa: Digi24 TV)