Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,42%, cel mai mare nivel din februarie 2014, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.
Luni, indicele a crescut la 3,41%. Marţi, acesta a crescut la 3,42%, cel mai mare nivel din 25 februarie 2014, când a fost 3,46%.
Totodată, indicele Robor la şase luni a scăzut marţi la 3,51%. Luni, acesta a ajuns la 3,52%, cel mai mare nivel din 6 martie 2014, când a fost 3,52%.
Casele de pariuri au lansat o ofertă specială privind estimările indicelui Robor la 3 luni, iar analistul economic Aurelian Dochia spune că nu este un lucru neobișnuit.
„E un fenomen interesant. Sunt piețe de pariuri faimoase, mai ales la Londra, care fac pariuri pe fenomene mai puțin obișnuite. E interesant că a apărut și în România această piață. În anumite condiții, dacă ea funcționează corect, ar putea să joace un rol util. Pentru că putem să o privim ca pe sondaj de opinie permanent.
Asta ar putea fi folosită și de cei care încearcă să ia credite, dar și de autorități, să vadă care sunt opiniile în rândul populației”, spune analistul economic Aurelian Dochia.
- Robor la 3,41%. BNR: indicele nu sare de 3.5. E optimism?
„Nu, cred că este reală și cele mai mare șanse sunt să ne încadrăm. Contează și perspectiva pe care o avem. Pe măsură ce trece timpul se întâmplă tot mai multe lucruri atât pe plan intern, cât și extern, care pot să împingă dobânzile în sus sau în jos. Din acest motiv, cu cât extindem perioada de prognoză, incertitudinile sunt mai mari”, a mai declarat economistul.