PSD a lansat un document public în care susține că de fapt în buzunarele românilor vor rămâne mai mulți bani după ce aceștia vor plăti și partea de contribuții susținută acum de angajatorii lor.
Documentul prezentat de Economica.net debutează cu o prezentare a măsurilor ce prevăd scăderea actualelor taxe. Prima măsură anunțată este scăderea impozitului pe veniturile din dobânzi de la 16% la 10%. Nivelul dobânzilor acordate de bănci la depozitele populației este foarte scăzut și este foarte probabil că, odată cu scăderea cotei de impozitare, românii nu vor pleca de la bancă cu mai mulți bani în buzunar.
Deși orice impozit din România este la nivelul de 16% și va fi redus la 10 %, după 1 ianuarie, documentul insistă să prezinte efectul măsurii pe fiecare categorie de venituri în parte. Astfel a doua pagină este dedicată reducerii impozitului pe venit, de data aceasta în privința chiriilor. Urmează veniturile din arende, activități agricole, silvicultură, piscicultură, zone de unde vor veni mai mulți bani după reducerea impozitului pe venit la 10%.
Impozitarea viitoare a veniturilor din premii și investiții cu 10% în loc de 16% are o altă pagină dedicată. După ce explică românilor că li se va reduce și impozitul pe venit pe salarii tot la 10%, autorii trec la prezentarea altei măsuri benefice: creșterea deducerii la salariul minim de la 300 la 510 lei, dar și a celei acordate persoanelor ce au copii de la 100 de lei la 160 lei.
O altă veste bună pentru români este micșorarea contribuțiilor sociale pe salarii de la 39,25% la 37,25%. Vestea nu este clar de ce este îmbucurătoare cum beneficiarii de salarii achitau până acum 16,5% (restul fiind plătit de angajatorii lor) și vor plăti după 1 ianuarie, mai mult decât dublu, respectiv 37,25%.
Adevărata măsura de impact este prezentată de abia pe a 11 pagină. Mai multe grafice colorate încearcă să convingă că salariații vor lua tot atâți bani și după ce vor achita contribuții majorate cu aproape 20 p.p.. Se precizează însă că pentru a lua un salariu net de 2.244 lei un angajat trebui să aibă acum un salariu brut de 3.200 lei și 3.840 lei anul viitor. De unde vine sporul de salariu brut documentul nu explică. Prezentarea este disponibilă integral aici.