Premierul Dăncilă primește vești proaste de la Finanțe
Data actualizării: Data publicării:
România a primit de la UE în al doilea trimestru al anului fonduri mai mici cu 3,18 miliarde lei, fapt care a împiedicat atingerea nivelului trimestrial de încasări pe care și-l propusese Guvernul la începutul anului.
Rezultatele proaste obținute de România în al doilea trimestru al anului pe partea de fonduri europene (nu este o surpriză căci și în primul trimestru situația a fost aproximativ identică) au impedicat atingerea țintei de venituri pentru perioada aprilie-iunie 2018, potrivit datelor postate joi de către Ministerul de Finanțe, privind execuția bugetară.
Nici veniturile din TVA nu au fost strălucite și, în final, a rezultat un grad de realizare a colectării veniturilor de 97,2%.
Ce spune ministerul de Finanțe
Sumele primite de la Uniunea Europeană aferente proiectelor finanțate atât din cadrul financiar 2007-2013, cât și din noul cadru financiar 2014-2020, încasate în trimestrul al II-lea al anului 2018, au însumat 2.650,3 milioane lei și au reprezentat 0,3% din PIB, gradul de realizare faţă de nivelul programului trimestrial de încasări fiind de 45,4%.
nici în primul trimestru situația nu a fost mult mai bună. Acestea au reprezentat atunci 0,5% din PIB, prezentând un grad de realizare faţă de nivelul programului trimestrial de încasări de 63,1%.
Veniturile totale în al doilea trimestru au avut de suferit. Acestea au însumat 65.666,7 milioane lei (7,1% din PIB), gradul de realizare a programului trimestrial fiind de 97,2%.
Cheltuielile bugetului general consolidat au fost în sumă de 76.173,5 milioane lei şi au reprezentat 8,2% ca pondere în PIB. Comparativ cu ținta trimestrială, cheltuielile totale ale bugetului general consolidat s-au efectuat în proporție de 96,1%, ceea ce reprezintă o diminuare cu -3.125,2 milioane lei.
Cheltuielile de personal au fost în sumă de 22.276,7 milioane lei (2,4% din PIB) şi s-au efectuat în proporție de 105,0% față de nivelul estimat a se efectua în trimestrul al II-lea al anului 2018. Depășirea nivelului estimat pe trimestrul al II-lea, în cazul cheltuielilor de personal s-a datorat creșterilor față de nivelul estimat la bugetele locale (+12,0%), precum și în cazul bugetelor instituțiilor/activităților finanțate integral și/sau parțial din venituri proprii (+26,5%).
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au reprezentat 1,1% din PIB şi s-au efectuat în proporție de 112,2% față de programul trimestrial. Depășirea nivelului estimat în cazul cheltuielilor cu bunuri și servicii s-a datorat creșterilor față de nivelul estimat la bugetele locale (+9,4%), precum și în cazul bugetelor instituțiilor/activităților finanțate integral si/sau parțial din venituri proprii(+53,4%).
Cifrele de joi ale Finanțelor vin să arunce o umbră asupra optimismului manifestat de premierul Viorica Dăncilă care joi a anunțat o rectificare „pozitivă” și un spor de venituri la bugetul de stat consolidat de șase miliarde lei.