Deficitul de încasări în 2016 față de cât estimase guvernul Cioloș pune probleme inclusiv pentru proiecția bugetară din acest an, a declarat marți ministrul de finanțe, Viorel Ștefan, care a negat însă vehement că acest fapt ar putea determina revizuirea programului de guvernare social-democrat. Pe de altă parte, el a insistat că nu a pronunțat cuvântul „gaură” în buget și a cerut presei să nu-i atribuie cuvinte pe care nu le rostește. Un audit al Curții de Conturi va stabili o eventuală responsabilitate penală, a precizat ministrul de finanțe.
„Nu, nu, nu, noi cu siguranță găsim soluții să-l respectăm la virgulă”, a spus Viorel Ștefan, întrebat dacă va trebui revizuit programul de guvernare.
„Tot ce prevede programul de guvernare este normă legală pentru noi și angajamentul e să respectăm la virgulă, fără rabat, sigur, cu eforturile de rigoare”, a menționat Viorel Ștefan. El a dat asigurări că, pe de altă parte, guvernul se va încadra în deficitul anual de 3 la sută.
Întrebat dacă rectificările pozitive ale bugetului făcute de guvernul Cioloș au și un „iz penal”, ministrul de finanțe a spus că nu s-ar „aventura” să dea un răspuns înainte de auditul Curții de Conturi. El a menționat că „marea nerealizare” a guvernului Cioloș se explică prin neatragerea de fonduri europene. „Cu siguranță pune mari semne de întrebare în privința profesionalismului și a caracterului tehnocrat al modului în care s-a făcut guvernarea în 2016. Mai degrabă a fost un comportament politicianist”, a spus Viorel Ștefan, care acuză fostul executiv că a ascuns realitatea economică din raţiuni electorale.
El a subliniat că e prima dată când se întâmplă ca veniturile bugetare să cadă atât de mult, sub 30 la sută din PIB. „Surpriza mare este că un asemenea rezultat ni l-a putut lăsa moștenire un guvern tehnocrat”, a completat ministrul.
„Nu am pronunțat cuvântul gaură!”, a spus ministrul și a repetat propoziția, în momentul în care a fost întrebat despre diferența dintre încasările așteptate și cele reale. „Am spus că a fost o proiecție nerealistă a veniturilor bugetare, o supraestimare a veniturilor bugetare, din rațiuni politicianiste, ceea ce este greu de explicat cum a putut un guvern tehnocrat să aibă un asemenea comportament. De-aici mai departe va veni Curtea de Conturi și va identifica elementele de nelegalitate, de oportunitate, de comportament de bun gospodar”, a adăugat ministrul.
Viorel Ștefan a insistat în fața jurnaliștilor să nu i se atribuie cuvinte pe care le spune, pentru că afirmațiile ministrului de finanțe pot avea impact asupra societății și asupra economiei. „Eu am spus că nu se justifică și nu găsim explicații în legătură cu faptul că în cursul anului, prin cele două rectificări bugetare, s-au crescut previziunile pe venituri în condițiile în care, în mod evident, pe execuție să constatăm o nerealizare a veniturilor. Și am mai spus că această nerealizare se explică în primul rând prin neaccesarea de fonduri europene. Deci, un gestionar responsabil și corect, pe rectificare, ar fi intervenit cu o corecție în minus, diminuând volumul veniturilor și nu crescându-l. Aici avem marea problemă și ne punem întrebarea de ce au procedat așa. Răspunsul pe care îl avem la îndemână este că au procedat din rațiuni politicianiste, în luna august guvernul își făcea planuri cum se va implica în campania electorală din toamnă și-și pregăteau terenul, încercând să salveze aparențele, declarând că fac rectificări pe plus, adică țara merge bine. Și nu era așa! A fost o minciună grosolană. Acest lucru ne deranjează. Despre legalitate, oportunitate se va pronunța auditul Curții de Conturi”, a punctat ministrul.
Când e gata bugetul
Viorel Ștefan a mai spus că la întâlnirea de miercuri cu președintele va merge nu cu un proiect de buget, ci cu un concept în legătură cu proiecția bugetară. „La proiectul de buget lucrăm intens și va fi prezentat în Parlament sperăm în cursul acestei luni”, a spus ministrul, precizând ulterior că cel mai probabil va fi vorba de sfârșitul lunii.
Întrebat dacă îngrijorările președintelui privind bugetul sunt justificate, Viorel Ștefan a spus: „Și noi suntem îngrijorați, pentru că îngrijorările ar putea să determine un comportament responsabil din partea tuturor. Suntem îngrijorați pentru că trebuie să venim cu un nou concept de proiectare a bugetului”, a mai afirmat ministrul, care a pus accent pe proiecție bugetară bazată pe proiecte și programe și pe eliminarea cheltuielilor inutile.