Isărescu: Dacă insistați, mă voi pensiona

Data publicării:
isarescu

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a afirmat marți că până în prezent nu a luat și pensie și salariu de la BNR, dar dacă va fi stimulat ar putea să-și depună documentele pentru a beneficia și de acest drept. În septembrie 2016 el recunoștea însă că a încasat o indemnizație de pensionare, plătită de BNR.

"În ciuda faptului că pe 16 august împlinesc 46 de ani de activitate și, dacă mi-ați ridicat mingea la fileu, o să vă spun: 46 de ani de activitate neîntreruptă, nu știu dacă am avut o lună puse cap la cap, cam așa s-a întâmplat cu viața mea, concedii medicale, deci 46 de ani de activitate, am început în 1971 și la 45 de ani nu mi-am luat pensia, pentru că iau salariu de la Banca Națională. Am considerat că e o chestiune de bun simț. Văd că e interpretată altfel. Așa este. La vârsta de pensionare orice salariat al Băncii Naționale primește o sumă de ....nu aș vrea să o definesc în niciun fel pentru că orice definiție am văzut că este speculată. Așa a hotărât în înțelepciunea lui Consiliul de Administrație, numit de Parlamentul României să conducă această instituție, care nu este bugetară, nu ia un leu de la Bugetul statului, ci dă 80% din profitul pe care îl face Bugetului statului. Nu se referea acest avantaj numai la mine. Dacă tot mă stimulați probabil o să-mi depun documentele de pensionare și o să iau și pensia, dacă văd că insistați. Eu am zis că este un lucru frumos să nu iau și pensie și salariu de la Banca Națională", a spus Isărescu întrebat despre prima de pensionare, informează Agerpres.ro.

De asemenea, acesta a spus că Legea BNR are la bază Tratatul European și că va trebui modificată pe măsură ce ne apropiem de zona euro.

"Au mai fost propuneri de modificare (a Legii BNR n.r.). A fost o doamnă parcă senatoare. Să se ducă să vorbească cu dânsa, nu? Nu a mai propus cineva o modificare a legii băncii? Legile băncilor centrale din Uniunea Europeană sunt legi în baza Tratatului European. Acest Tratat European este ca un fel de constituție a Europei. Ești în Europa, respecți Constituția Europei, nu ....Când s-o modifica Tratatul European probabil că se va putea modifica și legea. Noi trebuie să modificăm Legea Băncii Naționale pe măsură ce ne apropiem de Zona Euro, dar în altă direcție decât înțeleg eu, că vorbim prin intermediari", a declarat Isărescu întrebat cu privire la declarația senatorului PNL, Daniel Zamfir, care a cerut recent modificarea statului BNR.

Citește aici povestea indemnizației de pensionare încasată anul trecut de guvernatorul BNR. Aceasta a fost încasată ca urmare a faptului că timp de o zi, la momentul expirării unui mandat și începutul altuia nou, Isărescu nu a mai fost guvernator BNR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri