După modelul din 2017 Guvernul forțează și în 2018 companiile de stat să dea 90% din profitul net cu titlul de dividende pentru a avea bani să acopere deficitul bugetar.
Guvernul va discuta și, cel mai probabil va aproba joi, un Memorandum prin care și în 2018 reprezentanții statului în Adunările Generale ale Acționarilor și Consiliile de Administrație la enititățile de stat trebuie să ia măsurile ce se impun pentru repartizarea a 90% din profit cu titlul de dividende.
Documentul, citat într-un comunicat de presă al Guvernului, prevede "mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea generală a acţionarilor/Consiliul de administraţie, după caz, la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2017 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat”.
Decizia Guvernului este în contrast cu declaraţiile Ministrului Energiei, notează zf.ro. Ministrul Energiei, Anton Anton, spunea la începutul lunii februarie că prioritatea mandatului său este reprezentată de investiţiile în sectorul energetic, intenţia fiind de a elabora o nouă strategie energetică pentru a proteja mixul de producţie actual.
”Toate priorităţile mele sunt legate de investiţii. Toţi bănuţii se duc în investiţii. Noi suntem datori cu o strategie energetică a României. Hai sa ne apucăm de treabă”, a declarat Anton Anton la prima conferinţă de presă la care a participat.
Practic Ministerul Energiei promite că fiecare “bănuţ” se duce la investiţii, dar Guvernul îşi lasă companiile cu visteria goală. Mai mult, anul trecut companiile de stat au fost nevoite să se împrumute pentru a realiza planurile de investiții după ce au vărsat grosul profiturilor ca dividende.