Fără precedent, Guvernul cere gigantului de stat Romgaz să plătească dividente pe anul curent înainte de terminarea acestuia și fără a ști dacă va exista un profit.
Compania Romgaz, operatorul național al rețelei de transport a gazelor naturale, a primit de la stat solicitarea de a distribui acționarilor suma de 750 milioane lei cu titlul de dividende, potrivit informațiilor furnizate Bursei de Valori de către companie.
Cum statul deține 70.0071% din capitalul social al transportatorului de gaze, operațiunea, dacă va fi aprobată în ședinta acționarilor, va aduce statului 525 milioane lei. Distribuirea dividendelor aferente unui an chiar în cursul acestuia este o măsură puțin întâlnită, neuzuală. În mod obișnuit dividendele se împart în primăvara anului următor, după stabilirea profitului pe anul precedent.
Graba de a obține dividende poate fi explicată prin foamea statului de bani. Zilele trecute fostul șef al Fiscului, Gelu Ștefan Diaconu afirma, într-o postare pe Facebook, că ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, sună la conducerile companiilor de stat pentru a face rost de bani. „Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, sună personal la șefii companiilor de stat să facă rost de câteva sute de milioane de lei și apoi iese public să vă liniștească că sunt bani. Nu sunt!”, spunea Diaconu.
Presiunea pusă de stat pe companiile de stat are și alte efecte negative. Obligând companiile la care este acționar majoritar să distribuie cea mai mare parte a profiturilor obținute cu titlul de dividende, statul privează companiile de orice surse financiare necesare noilor investiții. Aceasta în condițiile în care companiile au nevoie mare de acestea pentru obținerea eficienței, dezvoltării, capitalizării necesare pe piață.