Factual: E falsă declaraţia lui A. Ţuţuianu privind impozitele marilor companii
Data actualizării: Data publicării:
Președintele PSD Dâmbovița, senatorul Adrian Țuțuianu a vorbit ieri, într-o conferinţă de presă, despre impozitele plătite de multinaţionale în comparație cu ce plătesc IMM-urile. „Sunt publice cifrele, multinaționalele produc cam 80% din cifra de afaceri și plătesc cam 3 miliarde de euro profit, ceilalți, întreprinderi mici și mijlocii produc 20% din cifra de afaceri și plătesc 56 de miliarde de euro impozite”, a declarat Adrian Țuțuianu.
Declarația lui Adrian Țuțuianu este falsă, deoarece sumele enunțate de senatorul PSD în ceea ce privește raportul dintre cifrele de afaceri și impozitul pe profit ale companiilor cu capital privat românesc și cifrele de afaceri și impozitul pe profit ale companiilor cu capital privat străin sunt eronate, potrivit factual.ro.
Potrivit sursei citate, Adrian Țuțuianu face câteva erori cu privire la folosirea termenilor economici profit și impozit, dar și în ceea ce privește datele oferite.
De exemplu, suma de 56 de miliarde de euro avansată de senatorul PSD reprezintă aproximativ 30% din PIB-ul de 160 miliarde de euro corespunzător anului 2015 (potrivit Eurostat), o proporție neverosimilă în comparație cu profitul net total al tuturor companiilor, fie ele de stat, cu capital privat românesc sau cu capital privat străin (aproximativ 15 mld euro). Deși exprimarea este una defectuoasă, presupunem că senatorul PSD a dorit să facă o comparație între impozitul pe profit plătit de companiile cu capital străin și cel plătit de companiile cu capital românesc.
Ziarul Financiar a realizat, în parteneriat cu Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM), o analiză, pe baza datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului, privind Capitalul Privat Românesc 2016. Publicată pe 16 februarie 2017, analiza descrie situația companiilor cu capital privat românesc pe baza datelor din 2015, comparativ cu 2014, dar și raportul dintre situația companiilor cu capital privat românesc și situația companiilor cu capital privat străin.
Analiza Capitalul Privat Românesc 2016 prezintă date cu privire la cifrele de afaceri și la profiturile brute și nete ale companiilor cu capital privat românesc, capital privat străin și companiilor de stat:
În ceea ce privește cifrele de afaceri ale companiilor cu capital privat românesc, capital privat străin și ale companiilor de stat, dintr-un total de 1.178 miliarde lei, avem următoarea următoarea proporție:
Cifra de afaceri 2015 (total: 1178 mld lei)
În ceea ce privește impozitul pe profit plătit de companiile cu capital privat românesc și companiile cu capital privat străin, situația arată în felul următor: