O zi după ce Eurostat a informat că România a avut în primul trimestru al doilea deficit bugetar din UE, Ministerul de Finanțe a găsit și explicația: PIB-ul mic din trimestrul luat în calcul.
România se va încadra în ținta de deficit în 2017, iar valoarea de 3,2% din PIB comunicată joi de Eurostat a fost calculată pe baza soldului ESA, ajustat sezonier, și raportată la PIB-ul din trimestrul I, trimestrul în care PIB-ul înregistrează de obicei cea mai redusă valoare nominală, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), informează Agerpres.
Deficitul ESA reprezintă deficitul care, spre deosebire de cel pe cash, include și angajamentele de plată luate de Guvern.
”Valoarea comunicată de 3,2% din PIB este (...) raportată la PIB din trimestrul I, trimestru în care PIB înregistrează de obicei cea mai redusă valoare nominală din cele 4 trimestre ale anului”, spune ministerul.
În 2016 PIB în trimestrul I a fost de 146,4 miliarde de lei în timp ce valoarea cea mai ridicată a PIB-ului trimestrial s-a înregistrat în trimestrul IV de 228,9 miliarde de lei, spun reprezentanții Ministerului Finanțelor.
Evoluțiile de anul trecut nu au fost mai bune decât cele din acest an. ”De asemenea, în datele publicate de Eurostat se observă că același indicator a înregistrat un maxim de 3,6% din PIB în trimestrul II 2016, în timp ce valoarea înregistrată în trimestrul I din 2016 a fost de 3,1% din PIB”, se mai arată în comunicat.
"Raportat la perioada comparabilă din 2016 (trimestrul I) se observă că deficitul bugetar a crescut doar marginal cu 0,1 pp la 3,2% din PIB, ceea ce sugerează că ținta de deficit pentru finalul anului 2017 este în program", potrivit MFP.
Datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că, în timp ce în Uniunea Europeană și în zona euro, deficitul guvernamental a scăzut cu 0,2 puncte procentuale în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, în România valoarea indicatorului a înregistrat cea mai mare creștere din rândul statelor membre, 1,3 puncte procentuale, de la un deficit de 1,8% din PIB în trimestrul patru 2016, până la un deficit de 3,2% din PIB în primul trimestru al acestui an.
Deficitul guvernamental al României a fost în primul trimestru al acestui an de trei ori mai mare decât cel din UE (1% din PIB), iar în rândul statelor membre UE doar Franța a avut în primele trei luni ale acestui an un deficit guvernamental mai mare decât cel al României (3,3% din PIB).