Discurs dublu ”Big Four” privind impozitul pe cifra de afaceri

Data publicării:
Big-Four-594x320

Impozitul pe cifra de afaceri, anunțat de Guvern, trezește reacții inconsecvente ale unor companii de consultanță fiscală din grupul Big Four, prezente și la București. Măsura văzută acceptabilă și de înțeles, dacă vine de la UE, este etichetată ca ”anacronică” dacă este adoptată de România de către specialiști în taxare a acestor companii de consultanță.

Contează ce clienți ai și ce interese fiscale au aceștia atunci când te pronunți public în privința unor măsuri anunțate de către Guvern. Acesta pare a fi cheia în care poate fi înțeles un discurs dublu al specialiștilor în taxare privitor anunțul Guvernului că dorește introducerea unui impozit pe cifra de afaceri.

O astfel de măsură - armă împotriva practicilor unor multinaționale de a își micșora artificial baza impozabilă - a fost anunțată recent și de câțiva miniștri de Finanțe din UE, printre care și cel al României.

UE țintește giganții IT americani

Miniștrii de Finanțe din România, Franța, Germania, Italia și Spania au semnat, în cadrul reuniunii informale a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), un document prin care solicită Comisiei Europene (CE) prezentarea unei soluții care să conducă la stabilirea unui impozit armonizat pe cifra de afaceri generată în statele membre UE de către companiile din domeniul tehnologiilor digitale, în locul impozitului pe profit care se aplică în prezent.

"Miniștrii finanțelor și economiei din Uniunea Europeană au dezbătut provocările internaționale privind impozitarea întreprinderilor în contextul economiei digitale. Uniunea Europeană trebuie să facă pași importanți, în sensul unei reforme mai ample a normelor fiscale internaționale care să depășească deficiențele legislative în acest domeniu. Ministrul Ionuț Mișa, a semnat alături de miniștrii de Finanțe ai Franței, Germaniei, Italiei și Spaniei, documentul care solicită Comisiei prezentarea unei soluții care să conducă la stabilirea unui impozit armonizat pe cifra de afaceri generată în statele membre UE de companiile din domeniul tehnologiilor digitale, în locul impozitului pe profit care se aplică în prezent”, potrivit Agerpres.

Consultant fiscal: Nu e o măsură rea

”Introducerea impozitului pe cifra de afaceri pentru multinaţionalele din IT, prin care practic se introduce un impozit nou pentru companiile care nu sunt rezidente în Uniunea Europeană, nu este o iniţiativă rea atâta timp cât nu provoacă un război comercial, a declarat pentru un ziar economic din România responsabilul de taxe al unei importante companii de consultanță fiscală, membră a Big Four, grup care include PwC, EY, Deloitte și KPMG. „Discuţiile despre impozitarea pe cifra de afaceri a multi­naţionalelor din IT există de mult timp. Ca iniţiativă nu este neapărat rea. Comerţul mondial se schimbă şi fiscalitatea trebuie să se adapteze. Sunt însă tensiuni între UE şi SUA. Sper să nu se ajungă la război comercial, care ar fi incorect şi nesănătos. Ar trebui să lucreze împreună şi să nu se certe“, a afirmat specialistul pe taxare.

Dacă vine însă vorba de România și de inițiativa Guvernului de a aplica un astfel de impozit discursul se întoarce la 180 de grade. ”Ţinând cont de faptul că România este parte a UE, mai recent a iniţiativei OECD cu privire la erodarea bazei impozabile, semnatară a peste 90 de Convenţii pentru evitarea dublei impuneri cu alte ţări etc, deci parte a unui mecanism fiscal cel puţin european, impozitul pe cifra de afaceri nu este decât un anacronism într-un peisaj dominat de impozitarea profiturilor”, spune același specialist.

Rugat să explice abordările diferite, economistul spune că afirmațiile sale privind un așa zis caracterul ”bun” al măsurii au fost rău înțelese de către jurnaliști. ”Nu am zis neaparat că e bună. Măsura ar fi cu atât mai proastă cu cât ar fi un mijloc de retaliere în zona comercială al UE împotriva Statelor Unite”, spune el.

Subiectul introducerii unui impozit pe vânzările unei companii a fost abordat în 2017 și în alte țări în afară de România. Eventualitatea unui astfel de impozit este larg discutată atât în Marea Britanie, cât și în Australia. În prima țară subiectul taxelor plătite de multinaționale și a veniturilor statului din impozitele colectate este acut. Opinia publică britanică a fost deranjată de faptul că giganți precum Amazon au plătit în 2016 impozite de 16 milioane de lire sterline la o cifră de afaceri care a depășit 19 miliarde de lire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...